6 млрд. лева нужни за всички БГ магистрали

Парите

09-09-2015, 07:23

Снимка:

Varnautre.bg/ архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Разчитаме на ЕС за половината от средствата

6 млрд. лв. са нужни, за да бъдат построени всички планирани трасета магистрали у нас, пресметна вчера министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Тя обясни, че на следващото си заседание правителството ще одобри националната пътна стратегия, част от дългосрочната визия за развитието на транспортната инфраструктура на България. Кабинетът "Борисов" ще опита да издейства 3 млрд. лв. от средствата да дойдат по линия на европрограми и те да се вложат в изграждането на ключови пътища, които са връзка с европейските транспортни коридори през България.

Амбицията на правителството е с 1 млрд. лв. по оперативните програми да се довършат магистралите "Хемус" и "Струма". Финансиране ще се търси за отклоненията София – Видин и София – Калотина, Велико Търново – Русе, Варна - Бургас и тунела под Шипка. Средства могат да се осигурят по схемата "Европейски транспортни коридори" от Европейската инвестиционна банка и други инвеститори, каза още Павлова на дискусията "Деветте пътя към еврофондовете", организирана от "Труд" и "24 часа". Според нея с въвеждането на системата за ТОЛ такса за тежкотоварния трафик ще се осигурят средства за довършване на стратегическата пътна инфраструктура. Към важните обекти регионалният министър добави довършването на ключовото за столицата - Околовръстно шосе с изграждането на Западната и Южната дъга.

Формулата пари срещу реформа ще действа в пълна сила за новата оперативна програма "Региони в растеж", заяви от своя страна вицепремиерът Томислав Дончев. Според него трябват умни инвестиции, които променят градовете. "Нуждите винаги ще са по-големи от бюджета, точно затова ни трябват умни инвестиции. Трябва да се научим да мислим стратегически, ако правим днес 2 км улица, да мислим за следващите 10 км, ако днес ремонтираме тротоар, трябва да мислим не за плочките, а за краката, които ще ходят по него и най-вече къде отиват", отбеляза вицепремиерът.

Междувременно премиерът Бойко Борисов съобщи, че държавата инвестира над 190 млн. лв. в Северозападна България. Вчера той преряза лентите на редица съоръжения – водния цикъл в Костинброд, нов стадион и разширена ВиК мрежа на Берковица. "Само в Костинброд за деветдесет и няколко милиона пускаме водния им цикъл. Преди една седмица в Монтана за 48 млн. лв. – воден цикъл, в Георги Дамяново – 10 млн. лв., тук са 10 млн. лв.", изброи новите придобивки Борисов.

По думите му "всичко ще се случи с малко повече търпение, с малко повече работа, отговорност и оптимизъм". Премиерът посочи, че в Северозападния регион ударно се възстановяват канализация, пътища, екопътеки, а очакванията са за развиване на животновъдството и туризма, за което "трябва да ни е чиста природата". Чрез тези проекти се създават работни места. Всичко това е само с 10% наши пари, а останалото от европейските фондове, подчерта Борисов.