България не постави ясни условия за приемане на повече бежанци

Новините

09-09-2015, 07:09

Снимка:

Varnautre.bg/ архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

МВР и прокуратурата създават спецзвено за лов на трафиканти

Ден преди Европейският съюз да обяви плана си за разпределяне на 120 хил. бежанци сред страните членки, България не успя ясно да артикулира своите условия да поеме на своя територия повече мигранти. Очаква се у нас да бъдат разпределени още над 1500 бежанци. София вече се съгласи да приеме 500. "Приемаме с разбиране необходимостта този брой да бъде увеличен, като признаваме прилагането на общия принцип спрямо всички държави. Правителството обсъжда и възможността за интегрирането на тези хора в страната, но считаме, че когато се създаде благоприятна обстановка, трябва да се осигури и тяхното връщане", заяви вчера вътрешният министър и вицепремиер Румяна Бъчварова. Заедно с другите двама вицепремиери - Меглена Кунева, Ивайло Калфин, и външния министър Даниел Митов тя представи общи принципи за българската позиция по кризата с бежанците. Те бяха изготвени на среща при премиера Бойко Борисов, а днес след окончателното решение на Брюксел тезите ще бъдат доразвити.

София отново ще настоява за промяна на Дъблинския регламент, който изисква мигрантите да кандидатстват за убежище в първата страна от ЕС, в която са влезли и да се връщат обратно в нея, ако бъдат заловени в друга държава. Страната ни ще предложи въвеждането на единен бежански статут. Промяната трябва да е насочена към единен подход и формула, с която бежанците да могат да избират държава, в която да бъдат регистрирани, уточни външният министър Даниел Митов след среща с белгийския си колега Дидие Рейндер.

България подкрепя и идеята за изграждане на регистрационни центрове не само в Гърция и Италия, а приоритетно на територията на държавите по произход или близките до тях. "Решението на проблема трябва да се търси най-близо до мястото, на което той е възникнал", се казва в позицията след срещата. Намираме за необходимо в спешен порядък да се състави списък на сигурни държави на произход и да се провежда активна и ефективна политика на връщане, заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова.

По отношение на квотите правителството счита, че все още има обстоятелства, които трябва да намерят отражение в начина на разпределение. Външният министър посочи, че трябва да се взема предвид и БВП на приемащата страна. "Ние сме на едно от първите места по приемането на бежанци по БВП и глава от населението", обясни Митов.

Страната ни ще настоява за синхронизация на законодателството на страните - членки на ЕС, с цел сериозно увеличаване на санкциите срещу хората, превозващи нелегално през граница имигранти, както и с това престъпление да се бори обща европейска прокуратура. Вицепремиерът Бъчварова обяви и създаване на общо специализирано звено между МВР и прокуратурата, което да е ангажирано с работата по разбиване на мрежите на каналджиите и строгите санкции срещу тях. "Тълкуваме тези престъпления като особено тежки и сме внесли в Народното събрание предложение за завишаване на наказателните мерки", каза Бъчварова.

В българската позиция обаче липсваше ясно обвързване на приемането на повече бежанци с влизането на страната ни в Шенген. Токова направи в понеделник румънският премиер Виктор Понта. Той обяви, че ще поиска от ЕС страната да бъде приета в Шенген, в случай че бъдат въведени задължителни квоти за приемане на бежанци във всяка държава. "Румъния страда от несправедливостта по въпроса за Шенген. Страните, искащи сега от нас солидарност, са същите, които отлагат и приемането ни там", обяви той, цитиран от агенция "Блумбърг".

Подобна теза обаче не беше развита от никого от участниците в заседанието при премиера Борисов вчера. Единствено вицепремиерът Меглена Кунева коментира, че България ще продължи активните си действия, заедно с Румъния, за признаване на готовността на двете страни за Шенген. "Солидарността в Европа трябва да е и по отношение на сигурността. Мисля, че румънският премиер направи много силна заявка, обвързвайки политиката за мигрантите на ЕС с Шенген. Двете страни си сътрудничим по отношение на влизането си в Шенген", заяви и в интервю за "Сега" Кунева.

Вицепремиерът Румяна Бъчварова коментира като "впечатляващи" резултатите от мерките за охрана на границите. По думите й, въпреки че страната ни е най-прякото трасе на бежанските потоци от Турция към Централна Европа, успяваме да не допуснем неконтролирани притоци на хора. Последователността на усилията ни за строг контрол на влизането, спазването на правилата за регистриране, издаването на статут и закрила на влизащите, мерките за ограничаване на нелегалната миграция дават резултат, въпреки четирикратното увеличение на натиска на нашите граници през тази година, заяви Бъчварова.

Позицията на българското правителство за бежанците не е на висотата на предизвикателствата, кабинетът трябваше да убеди европейските институции, че България е от страните, чийто капацитет за прием е почти изчерпан, коментира говорителят на БСП Атанас Мерджанов по повод изявленията на тримата вицепремиери и външния министър Даниел Митов. "Правителството продължава да подценява проблема с бежанците в България. След специално проведена оперативка със своите министри премиерът Бойко Борисов дори не се яви да оповести своите решения. Може би, защото решения няма", коментира по-късно Мерджанов.