Иззеха задължения към НАП от касите на 22 обекта във Варна

Парите

08-09-2015, 17:55

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

61 млн. лева влязоха в хазната от просрочени данъци на варненци

61 млн. лева просрочени данъци са постъпили в бюджета от началото на годината, след като 18841 клиенти на НАП Варна бяха поканени да изпълнят доброволно задълженията си към хазната. Други 216 варненци получиха телефонно обаждане от НАП Варна през месец август затова, че имат просрочени данъчни задължения от 300 до 500 лева. След телефонните разговори над 67% от длъжниците са внесли задълженията си в уговорения с публичните изпълнители срок, като в бюджета са постъпили над 185 хил. лева. Телефонният контакт и срещите с длъжниците на приходната агенция се оказват ефективен и евтин метод за насърчаване на клиентите да покрият дълговете си към бюджета.

От НАП Варна напомнят, че невнасянето на просрочени задължения в 14 - дневен срок след провеждането на телефонен разговор с публичните изпълнители води до стартиране на процедура за принудително събиране на дълговете. Една от крайните мерки за събиране на просрочени задължения е обявяване на публична продан на движимо и недвижимо имущество на длъжника. От началото на годината публичните изпълнители от НАП Варна са провели 97 такива търга, като постъпленията от продадените вещи и имоти в хазната са близо 163 хил. лева.

"С фирмите и гражданите, които имат временни затруднения за плащане, постигаме споразумения за тяхното разсрочване, като по този начин не пречим на дейността им. Спрямо длъжниците, които имат възможност да платят, но не го правят, предприемаме и крайни мерки, като запор и изземване на парични средство в касите. През август тази мярка е приложена в 22 обекта от обхвата на ТД на НАП Варна, като иззетите суми от касите на длъжниците са в размер на 60 хил. лева", заяви директорът на "Събиране" в НАП Варна Властиана Николова.