Новата библиотека на Варна ще струва 40 млн. лева

Мисия Варна

08-09-2015, 13:18

Снимка:

siatto.com

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

За първи път във Варна: Международен архитектурен конкурс

Тя ще е с площ 18 500 квадратни метра, подземен обществен паркинг за 300-350 автомобила на 3 нива и капацитет за съхранение на 1 266 000 библиотечни документа

Обявиха международен конкурс за идеен проект за изграждане на нова сграда на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" във Варна. Възложител е Община Варна със съдействието на Камарата на архитектите в България и архитектурната група WhATA, с опит в други градове с подобни инициативи.

Новата сграда на варненската Регионална библиотека ще бъде първата библиотечна сграда, построена в България за последните 30 години. Зоната, обект на конкурса, е заключена между улиците бул. "Осми Приморски полк", ул. "Братя Миладинови", ул. "Проф. Марин Дринов" и сградата на Община Варна.

Предвижда се надземното застрояване да бъде с максимална разгъната застроена площ от 18 500 квадратни метра, подземен обществен паркинг за 300-350 автомобила на 3 нива с площ 11 000 квадратни метра и капацитет за съхранение на 1 266 000 библиотечни документа (при 866 000 настоящ фонд). Обща инвестиция за осъществяване на сградата и околното пространство е 40 млн. лв.

От новата библиотека се очаква да създаде качествено ново обществено пространство в града, да предложи нова и адаптивна среда за четене и учене, да събере в една сграда разпръснатия фонд на библиотеката, да осигури удобно функциониране на традиционните библиотечни дейности, да стане привлекателно място и добра алтернатива за свободното време на хора, които традиционно не ползват библиотеки, като едновременно с това предложи разпознаваем архитектурен образ.

Участието в конкурса става без предварителна регистрация, само с изпращане на проект и необходимите документи. В надпреварата могат да участват български или чуждестранни физически или юридически лица, които имат архитектурна проектантска правоспособност в съответната държава на регистрация. Срокът за кандидатстване е до 9 ноември 2015 година.

Международно жури ще оценява предложенията. В него участват: Трине Бертхолд - асоцииран партньор в Schmidt Hammer Lassen Architects, където от 2007 до 2014 ръководи проекта за новата библиотека в Oрхус и е заместник-декан на Aarhus School of Architecture, Дания; Петр Лешек - съосновател и партньор в Projektil architekti, Чехия. Студиото стои зад Националната техническа библиотека в Прага, Научно-изследователската библиотека в Hradec Králové и други важни обществени сгради; Бевк Перович от Bevk Perović arhitekti /словенско архитектурно студио, автори на жилищни и университетски сгради, музеи и социални жилища, както и победители в конкурса от 2012 за Национална и университетска библиотека NUK II в Любляна/; Калоян Еревинов - водещ архитект в Zaha Hadid Architects, където отговаря за проектантския и строителен процес на големи обществени сгради в Сеул, Южна Корея и Шанхай и Пекин, Китай; Виктор Бузев - главен архитект на Община Варна; Мартин Христов- заместник-председател на КАБ - Регионална колегия Варна. В процес на преговори за участие в журито е и български архитект.

Предвиден е награден фонд - първа награда – 20 000 лева, втора и трета награда по 10 000 лева. Победителят в конкурса се очаква да бъде обявен на 30 ноември. Той ще бъде поканен за договаряне с Община Варна за изготвяне на технически и работен проект.

Към официалния сайт на конкурса »