Медицинските екипи остават по плажовете до края на септември

Животът

08-09-2015, 13:09

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Повечето инциденти са ставали на червен флаг, който забранява къпането, но плажуващите са били изключително недисциплинирани

Медицинските екипи на ДКЦ 1 "Света Клементина" ще дежурят по плажовете до края на септември. Това е регламентирано според сключените договори с концесионерите, съобщи д-р Иван Иванов, управител на здравното заведение, който осигурява медицинското обслужване по плажовете. Остават да работят екипите по всички пунктове в пълен състав, без да се редуцира бройката независимо от това какви са метеорологичните условия.

Тази година разкритите 35 пункта са повече от миналата година и обхващат всички плажове в курорта Златни пясъци, Кабакум, Св. Св. Константин и Елена, всички варненски плажове до квартал "Аспарухово" включително. Повече са и членовете на медицинските екипи: 58 специалисти – 10 лекари-реаниматори, двама фелдшери, 40 медицински сестри и 6 –ма шофьори на трите реанимобила. Според договорите екипи официално започнаха да работят от 1 юни без прекъсване от 8 до 18 часа. Но реанимобили и медици дежуриха от 15 май на Златни пясъци, от 18 май на Св. Св. Константин и Елена и от 22 май на варненските плажове.

Инцидентите досега са сравнително по-малко от миналата година поради факта, че времето бе сравнително студено и водата на ставаше за къпане. Може да се отбележи, че проблемите започнаха след 20 август – Илиинден, когато морето се обръща, излизат коварни водни течения и масови дънни ями. Повечето инциденти са ставали на червен флаг, който забранява къпането, но плажуващите са били изключително недисциплинирани и не са изпълнявали указанията на медиците и спасителите. Само за един ден на Златни пясъци са спасени 12 души, основно чужденци, имало е инциденти и след употреба на алкохол, както и произшествия с десет-дванадесет годишни деца, които са били сами по плажовете.

Д-р Иванов е категоричен, че е крайно време да се промени остарялата нормативна уредба за медицинската дейност по плажовете, както и да се създаде плажна полиция, за което алармира вече от десет години.