Условна присъда за почерпен зад волана, два трупа след катастрофата

Крими

07-09-2015, 16:50

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Починалите на място мъж и жена също са били подпийнали

Присъда "лишаване от свобода" за срок от 2 години, отложена с 5-годишен изпитателен срок, определи Варненски окръжен съд спрямо 43-годишния Нерзин Кямилов. На 31 август миналата година, в село Медовец, шофирайки подпийнал, той по непредпазливост причинил смъртта на мъж и жена.

Кямилов пътувал за сватбеното тържество заедно с приятелите си М. Ахмед и Х. Хасанов. Младоженката била от Лопушна, а младоженецът от Медовец, затова и в двете села близките им организирали празненства. Според експертизата, представена в съда, автомобилът се е движил със скорост около 92,9 км/ч, в средната част на пътя. Когато навлязъл в първия десен завой, Кямилов видял, че в лентата за насрещно движение се движи мотоциклет. Возили са се двама души - Н. Юмеров и А. Юмерова. Според показанията на подсъдимия, моторът криволичил по пътя, а водачът и спътничката му били без каски. Юмеров притежавал превозното средство от 2-3 години, но нямал шофьорска книжка. За да избегне катастрофа, Кямилов предприел спиране, преминавайки плавно надясно по пътя. Шофьорът на мотоциклета също предприел действия, за да избегне удара, но и той е карал с превишена скорост - 78,5 км/ч, при разрешена 50 км/ч. След сблъсъка Н. Юмеров и А. Юмерова починали на място. Той е имал 0,4 промила алкохол в кръвта, а тя 1,4 промила. 0,7 промила алкохол е установена в кръвта на подсъдимия Нерзин Кямилов.

Според заключението на вещото лице, при движение на двете превозни средства с разрешената скорост за движение в населено място до 50 км/ч е имало техническа възможност да бъде избегната катастрофата.Варненският окръжен съд потвърди определената мярка за неотклонение „гаранция" от 500 лева спрямо Кямилов.