Полицаят, заловен с дрога, я продавал на входа на районното

Крими

05-09-2015, 14:31

Снимка:

Varnautre.bg/ архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Разследват полицай от Пето РУП за наркоразпространение

Давал е съвети на двамата наркодилъри и ги е предупреждавал за готвени акции срещу тях

Полицаят Ивайло Иванов, който беше задържан заради разпространение на наркотици заедно с още двама мъже, е употребявал марихуана и е продавал дрога на входа на Пето районно управление в Златни пясъци, където е бил служител. Това съобщиха за Дарик радио от прокуратурата, откъдето разполагат със специални разузнавателни средства за интензивна комуникация между тримата мъже. Те бяха задържани при специализираната операция на 2 срещу 3 септември. Мъжете са обвинени за държане и разпространение на високорискови и рискови наркотични вещества, а днес Окръжният съд им наложи мерки за неотклонение "задържане под стража".

В съдебната зала стана известно, че има свидетелски показания на чужди граждани от Германия и Полша, които са съдействали на разследването. Установено е, че полицейският служител е давал съвети на двамата наркодилъри и ги е предупреждавал за готвени акции срещу тях. В дома на униформения са открити боеприпаси и газов пистолет без муфа, за които предстои да бъдат назначени експертизи.

Иванов е служител в сектор "Охранителна полиция" и като такъв е имал достъп до информация за предстоящи специализирани операции и маршрута на патрулните автомобили в курорта Златни пясъци. Според съда има събрани достатъчно доказателства, от които може да се направи извод, че полицейският служител е имал връзка с другите двама обвиняеми. Предоставената секретна справка потвърждава, че той е подпомагал двете криминално проявени лица, привлечени като обвиняеми. Налице са достатъчно преки и косвени доказателства, че Иванов е предупреждавал Колев и Тодоров за предстоящи полицейски акции и е давал съвети за разпространение на наркотични вещества в курорта. Според съда има данни и за предходни действия на обвиняемия като помагач преди 2 септември, когато е бил задържан. 

39-годишният Кольо Колев има три осъждания за престъпления от общ характер, за които е реабилитиран. Според показанията на обвиняемия, той се грижи за двете си дъщери и болната си майка, тъй като съпругата му работи. Според съда, обаче семейното положение и отговорностите му не са били пречка за извършване на престъпната дейност, за която е обвинен, още повече, предвид предходната си съдимост, той е знаел за последиците от действията си.

35-годишният Атанас Тодоров е осъждан многократно, като задържането му е в момента на изпитателен срок по предходна присъда с наказание "лишаване от свобода" за 3 години, отложено с изпитателен срок от 5 години и глоба от 3000 лева. Всички предходни осъждания са свързани с държане на високорискови наркотични вещества, а на този етап е установено и тяхното разпространение.

В съдебната зала стана ясно, че обвиняемият е наркозависим. Според съда има опасност Тодоров и Колев да се укрият и да извършат друго престъпление. Престъплението, за което са привлечени като обвиняеми, е умишлено и за него се предвижда наказание "лишаване от свобода" за срок от 5 до 15 години. Ако обжалват решението на съда, тримата трябва да го направят в тридневен срок пред Апелативната инстанция.