Ще имаме блато вместо море след 50 години

Животът

05-09-2015, 07:41

Снимка:

Варнаутре.бг/архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Азотът от дъждовните води и заустването на мръсните канали променят състава на солената вода

След двадесет или петдесет години може да нямаме море. Писал съм до различни институции и съм информирал за това, казва в интервю за в. "Монитор" инж. Аврам Радев, експерт по водите. Сред причините, които посочва той, е заустването на води. Въпреки че се пречистват, в тях имало съставки, които нарушават морфологията на солената вода.

"В морето се вливат Дунав и други реки. Дъждовните води, които носят, имат голямо количество азот, който е вследствие на наторяването на земеделските култури. Резултатът е образуване на домоечна киселина в крайбрежната вода, която, заедно с остатъчния фосфор от пречистените отпадни води, създават условия за интензивно размножаване на водорасли", казва той.

Построените между 1985-1990 г. 2000 микроязовири са превърнати в рибарници и за да не избяга рибата, преливниците им са затваряни. Така водата започва да прелива през стената. Този микроязовир не е изчисляван да служи за задържане на такива големи количества вода. Когато дойде високата вълна и събере 2-3 хил. куб. м вода, стеничката рухва и идва залп, казва експерта и заявява, че няма как да се получи залп от дъжд.