Откриха гробница на светец, чакат и мощи

Находката е направена при разкопките на епископската базилика в Залдапа

Кандидатът за кмет на Варна Костадин Костадинов откри гробница на раннохристиянски светец. Находката е направена в събота при разкопките на епископската базилика в Залдапа - най-големия римски град на територията на Добруджа. Проучването е организирано от Регионалния исторически музей - Добрич, чийто директор е Костадинов.

"Преди няколко часа на разкопките в Залдапа открихме гробница на раннохристиянски светец или мъченик. Ако е рекъл Бог, утре (неделя - б. ред.) ще узнаем дали са запазени мощите в нея и как се е казвал. Стискайте палци", написа Костадинов в социалните мрежи.

През целия ден специалистите работят, а постепенното отваряне на гробницата донесло на археолозите множество находки, които тепърва предстои да бъдат подробно огледани и датирани, разказа Костадинов. Историкът е категоричен, че за първи път в страната се открива гробница на светец или мъченик. "Тя е под презвитериума (олтарната маса), прекрасно запазена във всички нейни части. Пробита е през каменния кожух, което означава, че е ограбена още през ранното Средновековие, затова е възможно част от костите да са разпилени", поясни Костадинов.

Надеждите на специалистите са днес да може да се каже кой е бил погребан в криптата, тъй като има намерени множество мраморни елементи, на които има и надписи.

Преди две-три седмици екипът е намерил и епископската резиденция в римо-византийския град Залдапа, който е и най-големият от този период във вътрешността на Добруджа.