Съмняват се за второ оръжие при стрелбата на Кабакум

57-годишният бизнесмен Румен Иванов е работил за националната сигурност

Варненският апелативен съд потвърди мярката "задържане под стража" на софийския бизнесмен Румен Иванов, обвинен за убийството на зет си Николай в местността Кабакум. Защитата на 57-годишния мъж отново настоя за домашен арест изтъквайки високото му обществено положение и грижите за семейството, които полага. Адвокатите отбелязоха и че клиентът им е работил за националната сигурност.

Пред Апелативния съд Иванов заяви, че се грижи за близките си и има ангажименти като работодател и бизнес патньор и дори предложи да бъдат разпитани внучетата му, останали полусираци след трагедията. За да потвърди мярката, втората съдебна инстанция взе предвид, че все още не са готови балистичната и съдебно-психиатричната експертизи. Съдът се мотивира и с това, че обвиняемият може да се укрие или замине и установи в чужбина.

В съдебната зала стана ясно, че изстрелите, довели до смъртта на 34-годишния Николай, са произведени на двора на жилищния комплекс, в който Румен Иванов притежава имот. Свидетели на стрелбата са станали летовници, които по това време са били на плажа. Балистичната експертиза трябва да установи с колко куршума е застрелян младия мъж, който е имал огнестрелна рана и на гърба.

На местопроизшествието са намерени един цял патрон и четири гилзи, една от които с различен размер, което поражда съмнение, че е стреляно и с друго оръжие. Както вече стана ясно, престъплението е извършено със законно притежавано от Румен Иванов оръжие. Той го предал на дошлите на мястото полицаи, след като сам съобщил за случилото се. Пред служителите на реда пък бизнесменът заявил, че застрелял зет си, за да не пострада някой друг.

Отношенията между дъщеря му и зет му били обтегнати и двамата били пред развод. В нощта на убийството между тях възникнал скандал, а Румен Иванов се намесил. При разглеждане на мярката му за неотклонение стана ясно и че преди убийството той е пил алкохол, като направената проба след задържането му отчете 1,22 промила.