Неволен куриер на ало измамници получи условна присъда

Крими

01-09-2015, 16:39

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Неизвестният мъжки глас обяснил на подсъдимия, че ще работи "нещо като пощальон" на Здравната каса и ще разнася пари и документи

64-годишен мъж получи условна присъда от Районен съд - Варна за телефонна измама. С присъда по реда на съкратеното съдебно следствие, на 64-годишния З. Радев бе наложено наказание от 8 месеца лишаване от свобода, изтърпяването на което бе отложено с изпитателен срок от 3 години.

Измамата е извършена на 20 февруари тази година в съучастие с неустановено по делото лице като съизвършител, с цел да набави за себе си и за другиго имотна облага.

Подсъдимият имал пусната обява във всекидневник, че търси работа. На посочената дата неизвестен мъж, представящ се за доктор, се свързал по мобилния телефон с Радев като му предложил да отиде на конкретен адрес в квартал "Левски" и да вземе от пенсионерка парична сума.

Неизвестният мъжки глас обяснил на подсъдимия, че ще работи "нещо като пощальон" на Здравната каса и ще разнася пари и документи, а за свършената работа в края на всеки месец щяло да му бъде заплащано. Още същия ден подсъдимият влязъл в ролята на куриер, отишъл на адреса, посочен му от неустановения телефонен съучастник, като казал на възрастната жена, че е "дошъл за парите и отива в Здравната каса". Впоследствие Радев допълнително получил инструкции да отнесе и постави паричната сума под камък край бензиностанция около Белослав.

Причинената имотна вреда на пострадалата жена е в размер на 750 лева. 64-годишният Радев е неосъждан досега. Присъдата на ВРС подлежи на обжалване в 15 дневен срок.