Средният успех ще влиза в приемния бал на учениците след 7 клас

Новините

01-09-2015, 10:41

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Учениците в 7 клас изоставят всички учебни предмети, освен българския език и математиката, което води до по-слаби резултати в 8 клас

Промените в балообразуването след 7 клас ще влязат в сила от началото на новата учебна година.Те предвиждат включването на средния успех, който ще представлява 1/6 от общия бал на учениците, информира БНР.

До този момент училищата избираха само два балообразуващи предмета от удостоверението за завършен 7 клас, а сега ще се спират само един. Другата оценка ще бъде от общия среден успех от удостоверението.

"Средният успех отдавна е трябвало да бъде включен в приемния бал на всички ученици, а никой от учебните предмети не е трябвало да бъде омаловажаван", поясни за БНР Емилия Иванова, директор на Националната търговско-банкова гимназия в София.

Учениците в 7 клас изоставят всички учебни предмети, освен българския език и математиката, което води до по-слаби резултати в 8 клас. Това води и до прекъсване на общообразователната подготовка, защото децата не са достатъчно мотивирани.

"Не мисля, че промените в наредбата облекчават приема на учениците, защото основен остава приемният изпит все пак", допълни Иванова.