523 чужди лекари работят в България

Новините

01-09-2015, 08:05

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

364 медици пък са решили да напуснат страната само тази година

523 лекари с чуждо или двойно гражданство са вписани в регистъра на Българския лекарски съюз, съобщиха от съсловната организация. Членството в БЛС е задължително условие да се практикува лекарска професия у нас, но не се знае каква част от вписаните в регистъра на съюза действително работят като лекари.

Чуждестранните лекари са от общо 53 държави. Най-много са медиците от Македония - 83, следват Индия и Турция - по 60, Русия - 59, Сирия - 36, Гърция - 34, Украйна - 28. Членове на БЛС са и по петима лекари от САЩ и Великобритания, 2 от Япония и Германия, 12 от Иран, 6 от Ирак, 11 от Чехия, по 6 от Полша и Афганистан, 14 от Сърбия, по 3-ма от Бангладеш, Казахстан, Китай, Палестина и Йордания, 15 от Ливан, 12 от Нигерия, 5 от Йемен. По един представител имат Швеция, Дания, Канада, Франция, Ирландия, Грузия, Италия, Сомалия, Виетнам, Израел, Либия, Австралия, ОЕА, Куба и др.

Голяма част от медиците от по-екзотичните държави са завършили у нас и затова е лесно и да получат право да практикуват тук. Повечето от лекарите от Русия и бившия Съветски съюз обаче са завършили в родината си. В последната година има ръст на вписаните лекари от Сирия и региона, уточняват от БЛС. По принцип броят на вписаните у нас чуждестранни лекари расте, но с малко, допълват оттам. Далеч не всички регистрирани целят да останат в България, за част от тях страната ни е трамплин за ЕС.

364 са лекарите с българско гражданство, които са поискали от съсловната си организация удостоверения за членство, задължителни при постъпване на работа в чужбина. Данните са до средата на август тази година. Общо 548 медици са напуснали България през миналата година, сочи справката. За 2012 г. и 2013 г. те са били съответно 447 и 408, т.е. броят на напускащите расте. Най-много лекари заминават за Германия, Англия, Ирландия и Франция. Най-много от заминалите са със специалност хирургия, следват акушерство и гинекология, анестезиология и педиатрия.

СТАТИСТИКА

Общо броят на лекарите в регистъра на Българския лекарски съюз е 30 756. Според последните данни на НСИ от края на миналата година лекарите у нас са с почти 2000 по-малко - 28 842. В данните на съюза обаче има и медици, които не практикуват. Според съсловната организация броят на лекарите у нас е горе-долу константен през последните години. Проблем обаче е застаряването - най-голямата група лекари е на тези, които са между 51 и 60 г. - 34 на сто от медиците са на тази възраст. 23 на сто са между 41 и 50 години. От 31 до 40 г. са малко под 10%, докато лекарите на възраст 61-70 години са цели 17 процента.