Бивш кандидат кмет намери съкровище край Варна (снимки)

Животът

31-08-2015, 13:32

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Младен Станев се натъкнал на накитите, докато ловува

Един от кандидат кметовете на последните местни избори във Варна Младен Станев намери сребърно съкровище с позлата, докато ловува край Долище, на около 1,5 километра от крепостта в района. Находката е открита през януари. Станев бил на лов за глигани, когато забелязал, че от земята се подава сребърен наушник. Разровил около него и открил още два. Без да си дава сметка за важността на откритието Станев взел бижутата, след което ги показал на археолога проф. Николай Овчаров, който също е ловец. 

Сребърното съкровище, съдържащо комплект наушници и едно единично украшение, вече е част от колекцията на Археологическия музей във Варна. Според специалистите, накитите са принадлежали на местна аристократка и са с датировка XIV – началото на XV век. Край село Долище не за първи път откриват накити. 

Според хипотезата на варненския археолог Игор Лазаренко,  техните притежатели са били боляри, засегнати от чумната епидемия, довела до смъртта на две трети от населението на Европа точно в периода от средата на XIV – началото на XV век. Заради факта, че накитите са били заравяни безразборно и наплитко - не повече от 20-30 см се смята, че техните собственици са или починали внезапно или са напуснали земите си без предварителна подготовка.