Море на половин цена през септември

Туризъм

31-08-2015, 09:14

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Спадът на цените започва с 15-25%, а след средата на месеца почивката излиза на половин цена

Двойно по-ниски от пиковия сезон цени на ваканциите масово оферират почивните бази по Черноморието през септември. За да компенсират загубите от слабия юни, хотелиерите и на север, и на юг дават всевъзможни бонуси за любителите на есенното море.

Спадът на цените започва с 15-25%, а след средата на месеца почивката излиза на половин цена в сравнение с тази в пика на сезона. В 3-звездните ол инклузив хотели недалеч от брега на Златни пясъци в началото на септември нощувката струва 48-52 лв., а 10 дни по-късно офертите падат до 35-40 лв. В крайните части на курорта има ол инклузив предложения и за 29 лв.

Крайбрежните тузарски хотели, в чиито пакети влиза и сянка на пясъка, също вадят оферти с ядене, пиене на корем и анимация - по 54-60 лв. след 6-10 септември, а преди това е 72-75 лв.

С 20 лв. на ден по-евтино може да се почива и в Албена. След 3 септември ол инклузивът до морето там струва 70 лв. на човек на ден, в парковите хотели - 60-62 лв., а в "Добруджа", където пакетите са със закуска и вечеря - 36 лв. Северният курорт предлага и 5-дневни ваканции 55+ за 319 лв. Те са търсени от млади пенсионери с малки внучета, защото включват ползване на огромния аквапарк, вътрешен басейн, екскурзия из Добруджа или спа пакет по избор.

Процедури за релакс и разкрасяване като бонус към пакетите оферират и елитни хотели на Златни пясъци. За резервиран уикенд дават по една, а за седмица - по две процедури. Някои почивни бази предлагат по 1-2 безплатни нощувки при платени 5.

От десетина дни семейни хотели край плажа на Кабакум до Златни пясъци примамват с предложения за 18-23 лв. за нощувка и домашна закуска.

Според браншовици по Северното Черноморие записванията за септември вървят добре, като клиентите са основно българи и румънци. Северните ни комшии всяка есен прииждат през уикендите на нашето море, предимно в по-луксозните спа хотели. Доста българи също харесват ваканцията след отпускарския сезон, защото плажовете не са претъпкани, а морето още е топло.

 

Намаления и в голф комплексите

Септемврийски намаления има дори в някои от голф комплексите - 3-дневен ол инклузив пакет с ползване на спа и един урок по голф струва 243 лв. Достъпни стават и най-лъскавите спа хотели в Кранево и Св. св. Константин и Елена, които са с лековити минерални басейни. В пика на лятото нощувка с ултра ол инклузив там струваше 160-170 лв., а от средата на септември е 70-72 лв. Без екстри и в 3 звезди на същите места и по същото време отдихът излиза тройно по-евтино.

Луксозни хотели с тарифи като за 3 звезди

"До 5 септември намалението на цените е от порядъка на 15-20 процента, а след първия учебен ден (15 септември) ще има втора вълна намаления с още около 15 процента", каза пред "Труд" Елена Иванова, шеф на Съюза на собствениците в Слънчев бряг. "Спадът в цените до 20 септември ще е към 30%", допълни и хотелиерът Георги Николчев.

Според него резервациите за септември не са много, но се разчита на записванията в последния момент. В най-популярния южен курорт нощувка в четиризвезден хотел на втора линия струва 45-50 лева, "ол инклузив". На първа линия цената е 50-60 лева, а ако хотелът е на самия плаж - 80 лева.

Четиризвездните хотели т.г. продават на цени на тризвездни, за да привлекат клиенти, коментират в бранша и прогнозират фалити на хотели. От април до юни някои обекти са имали едва по 35 - 40 гости. Теглили са кредити, а нямат приходи и трудно ще оцелеят. Проблемът бил, че и банките трудно ще ги продадат.

През септември се разчита основно на пенсионери. В момента младите скандинавци и британци са си заминали и са останали основно румънци, македонци, унгарци и поляци на средна възраст.

В Созопол стартират празниците на изкуствата "Аполония" и там намалението ще започне след 6-7 септември. Тогава в курорта ще се намират нощувки и по 25 лв. И сега в двузвездните хотели и вили има легла по 26- 32 лв., а в тризвездните двойна стая е по 65 лв.

Глезотия и евтиния в Родопите

По селата в Родопите буквално глезят туристите срещу минимално заплащане. Къщите за гости предлагат нощувки по 12 до 18 лв. на човек вместо 20-25 лв. В същото време домакините не спират да отглеждат туристите като деца с родопски закуски от домашно сладко от диви ягоди, пататници, клинове и т.н.

Цели къщи в Смилян, Арда, Могилица, Триград и Ягодина вече могат да се наемат на цени от 100-120 лв. вместо за 200 лв. В тях могат да се настанят по 10-ина души общо или нощувката да излиза по 15 лв. на човек. В цената влизат всички удобства, които човек може да има и у дома, казва шефът на Регионалната туристическа асоциация "Родопи" Пантелей Мемцов. Пълни с туристи тази година са и смолянските села Широка лъка и Момчиловци.

Покрай нощувките местните влизат в ролята на гидове за туристите, показват им как се правят родопски ястия и се избива масло, предлагат планински велосипеди, джипове, риболов.

В Арденското корито им предлагат преходи с коне до изворите на р. Арда, а до граничната бразда край Горна Арда - и всякакви родопски ястия и риба приготвени на тикла. В Смилян ги гощават със специалитети от фасул и ги канят да лепят бобчета на пано за Гинес в музея си на фасула.

Това лято видимо Родопите са препълнени с туристи през целия сезон. Според Мемцов съборът на Рожен, еко джаз фестивалът, гайдарското надсвирване на Гела и други събития са помогнали за наплива в базите, в съчетание с хубавото време. Прогнозата му е 7 до 10% ръст на туристите т.г. спрямо миналото лято.

За почивка през септември дори във висококатегорийни хотели могат да се намерят евтини нощувки и атрактивни пакети. В Пампорово и Чепеларе нощувка със закуска е 30-40 лв. на човек. Има обаче и предложения по 25 лв. със закуска и басейн, както и на 60 лв. за нощувка с всички екстри в пакети за по 3-5 дни.

10% ръст на туристите отчита това лято и изп. директор на "Пампорово" АД Мариян Беляков. Според него за това са спомогнали хубавото време, добрите цени и придобивките в курорта - новият велопарк, предлагането на конна езда и многофункционално спортно игрище в центъра на Пампорово.

Между 60 и 80 лв. варират и нощувките в спа хотелите в Девин. Басейните в града на минералната вода варират по 8 до 10 лв. на човек на ден. В смолянската община Баните цените са от 20 до 50 лв. според екстрите. Наплив в Девин и Баните има допълнително и заради почиващите по програмите на НОИ.

Хотелиери предлагат нощувка с концерт

"От 1 до 6 септември с Горан Брегович и Скариада", "22 септември с дует Мания" - такива оферти могат да се намерят в туристическите сайтове, предлагащи почивка за предстоящите септемврийски празници. И ако около 6 септември тази година за работещите българи няма да има удължен уикенд, то за Деня на независимостта почивката ще бъде цели 4 дни - от от 19 до 22-ри.

30-40 лв. на човек на нощ средно излизат пакетите, които предлагат туристическите бази в цялата страна. Там, където има включено хранене, спа процедури или тържествени вечери с жива музика - цената стига и до 80 лв. на човек.

Изгодно ще ви излезе, ако по-голяма компания наеме цяла къща, например в Еленския Балкан. 150-180 лв. на вечер е сметката за подобен имот с 10-12 места. Удобствата към такива къщи - трапезария с кухня, камина, пещ и барбекю, двор с басейн и детски кът - са привлекателни за семейства с деца, които не харесват масовия тип хотелски комплекси.

В Тревненския край предлагат пакети по 129 лв. на човек, в които са включени 4 нощувки със закуски и две вечери. А по морето има предложения и за 7-8 лв. на вечер в края на септември.

Ако решите да отскочите до Гърция за Деня на независимостта, там за около 200 лв. на човек можете да получите 3 нощувки със закуски и вечери.