Не стигат 1500 учители преди първия звънец

Животът

31-08-2015, 08:13

Снимка:

в. Монитор

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Само един от десет студенти по "Педагогика” влиза в класната стая

Две седмици преди 15-и септември училища от цялата страна търсят около 1500 преподаватели. Това показват данни на Синдиката на българските учители към КНСБ. Към момента в бюрата по труда са заявени 216 свободни места за учители. В прогимназиалния и гимназиален етап най-голям глад има за преподавателите по чужди езици, математика и информационни технологии. Все повече училища не могат да намерят и начални учители и възпитатели, показват данни от електронната трудова борса. Средното възнаграждение, което предлагат директорите за учители по английски език, е 600 лв, а за младите преподаватели сумата не надхвърля 530 лв.

Ниското възнаграждение е сред основните причини едва 5% от учителите да са под 35 г., показват данни на синдикатите. Оттам предупреждават, че с промените в Кодекса на труда се очаква около 6000 преподаватели и 900 директори да излязат в пенсия. Демографският профил на преподавателите потвърждава прогнозата на социалното министерство, че след 3 г. учителите ще са сред най-дефицитните кадри у нас. Проучването показва, че едва 10% от студентите по "Педагогика“ решават да се реализират в тази сфера. Останалите се преквалифицират, без да са прекрачили училищния праг в ролята на преподаватели. Освен това все повече хора от сферата на образованието емигрират в чужбина.

Заминаващите преподаватели са най-вече начални учители и преподаватели по езици, които по-лесно биха намерили препитания извън родината. Началните преподаватели се насочват предимно към детски ясли и градини, а колегите им филолози към чуждоезикови школа. Тъй като учителската професия е регулирана, родните учители трябва да получат документ за квалификация, даващ им права да практикуват професията си в друга държава. „Най-много български учители искат да работят в Испания и затова са най-много издадените удостоверения за квалификация. Следващите страни са Великобритания, Австрия, Германия”, обясни пред БНТ Вержиния Цанкова, главен секретар на Националния център за информация и документация.

Оказва се, че най-много учители, решили да стегнат куфарите за Западна Европа, има сред тези между 35 г. и 40 г. Най-малко мераклии да търсят реализация зад граница има сред младите педагози.