Войводино не иска да е сметище, жителите излизат на протест

Животът

30-08-2015, 12:21

Снимка:

Nnadia | Paronamio

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Поводът е проект за изграждане на регионално депо за отпадъци на територията на общините Провадия, Аврен, Бяла, Ветрино, Вълчи дол, Девня, Долни чифлик, Дългопол и Суворово

Около 150 жители на Войводино, община Вълчи дол, са заявили готовност да излязат на протест. Те ще се съберат в 14:00 ч на 1 септември пред сградата на кметството.

За този час, в читалището, е насрочена и среща, организирана от община Вълчи дол, за обществено обсъждане на доклада за оценка на въздействието върху околната среда за инвестиционно предложение "Регионално депо за отпадъци - регион Провадия" на общини Провадия, Аврен, Бяла, Ветрино, Вълчи дол, Девня, Долни чифлик, Дългопол и Суворово.

Доклада можете да видите на страницата на РИОСВ-Варна, тук » 

Недоволните жители се обявяват против изграждането на сметище в близост до населено място и вододайната зона, захранваща 9 населени места. Според проекта 

Местността е дом за различни видове птици и животни - защитени видове. Хората са притеснени, че ще бъде унищожена природата и замърсена водата им.

"Селото е с уникална, чиста природа и никой от живеещите тук няма да позволи то да се превърне в сметище. Не сме наематели в селото, имаме домове и никой няма право да игражда сметище в селото без наше съгласие", заявиха гражданите на селото.

Хората са категорични, че не бива да се замърсява селото и застрашава здравето им.

Събира се подписка срещу изграждането на сметище в района от жителите на селото, която ще бъде внесена до кмета и до председателя на Общинския съвет на Вълчи дол, до областния управител на Варна, до министъра на околната среда и водите, до министър-председателя на Република България.

Според проекта за депото се планира изграждането на две площадки за регионално депо в землището на с. Войводино, Община Вълчи дол и в землището на с. Венчан, Община Провадия, както и две претоварни станции съответно в Провадия и в Долни чифлик.

Останалите срещи за обсъждане на доклада са планирани за:
31 август
9:30 ч, Провадия - зала 119 в сградата на общината
12:30 ч, с. Венчан - в читалището
16:00 ч, Долни Чифлик - в общината

1 септември
10:00 ч, Вълчи дол - в общината

Село Войводино се намира на 39 км от Варна и на 5 км от Вълчи дол. Селото е в близост до гр. Добрич. През с. Войводино минава четвъртокласен път Варна - Вълчи дол. На 5 км от селото се намира и жп гара Вълчи дол, която свързва селото с цялата страна.

Селото е разположено на хълмист релеф. През селото минава малка река, която го разделя на две части. В околностите на селото има много гори и извори. В близост се намират язовирите: Генерал Киселово, Николаевка, Страхил.

Населението на селото е около 220 души. То се състои от два ентоса; българи и турци в съотношение 40/60. В последното десетилетие има имоти закупени от англичани.

Село Войводино има най-голямо землище в община Вълчи дол. (Уикипедия)

Още снимки от Войводино