Задържаха руски бизнесмен, издирван от Интерпол за измама

Крими

28-08-2015, 15:18

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Завишил изкуствено цени при ремонт на подводници, нанасяйки щета за 55 000 долара

Варненският окръжен съд задържа за срок от 40 дни руския гражданин Андрей Кошкин, издирван от Интерпол за измама в особено големи размери. Кошкин се издирва по искане на руските власти, валидна заповед за арест, издадена от окръжния съд на Куйбишевски район на Санкт Петербург, както и на основание Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест.

Руските власти са декларирали намерението си мъжът да бъде екстрадиран в Руската федерация за провеждане на разследването и осъждането му за престъплението, в което е обвинен. 41-годишният бизнесмен от Русия е извършил деянието си на 16 февруари 2011 г. и наказателното преследване не е погасено по давност. За такова престъпление не е предвидено смъртно наказание и то не се счита за политическо и по законите на Република България. Измамата, осъществена от Андрей Кошкин, е в размер на 55 000 долара, като задържаният изкуствено е завишил цени при ремонт на подводници и техни компоненти при поръчка на Адмиралтейството в Санкт Петербург.

В искането си за задържане Окръжната прокуратура във Варна посочва, че това деяние е престъпление и по Наказателния кодекс на България и се наказва с лишаване от свобода от една до осем години. 41-годишният Кошкин, който има статут на постоянно пребиваващ в България, е издирен и задържан в жилище в местността Свети Никола край Варна на 25 август 2015 г.