Предизвикателство: Велопоходи до Побитите камъни и Аладжата

Спорт

28-08-2015, 12:00

Снимка:

Любомир Коцев/Зелена стъпка

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Участниците трябва да са оборудвани с необходимата екипировка

Предизвикателство към страстните колоездачи отправя Община Варна, която организира велопоходи до Аладжа манастир и до Побитите камъни през уикенда. По време и на двата велопохода любителите ще могат да придобият знания и да получат практически съвети за безопасно колоездене и за предимствата му в градската среда.

Ще бъдат проведени и кратки уроци за най-важните моменти при карането на колело: как се кара в група и как да се уморяваме по-малко; как се работи със скоростите и спирачките; как се носи и настройва каска; как се минава през малки препятствия, предимствата на придвижването в града с велосипед. Организаторите са предвидили множество игри, анимации, беседи и викторини, а всеки от велопоходите ще завърши с пикник и разглеждане на забележителности.

Велопоходът до Аладжа манастир ще бъде на 29 август. Маршрутът е: Варна-Терапевтичен блок – Паметника на "Почивка" – Вилната зона между местностите Горна и Долна Трака – Кв. "Виница" – по червената туристическа маркировка до Ковшак чешма – Аладжа манастир – по същия маршрут към центъра на Варна. Сборният пункт е пред Терапевтичния блок в 9 часа.

На 30 август е походът до Побитите камъни, който е за по-напредналите и авантюристично настроени колоездачи. Маршрутът е Варна – Аксаково – Доброглед – Припек – Слънчево – Побити камъни – Страшимирово – покрай Варненското езеро – Западна промишлена зона – Варна Катедралата. Сборният пункт е пред Музей "Владислав Варненчик" в 9 часа.

Организаторите приканват участниците, които ще се включат в събитията, да са оборудвани с необходимата екипировка – планински или хибриден велосипед в изправност, каска, помпа, резервна гума и комплект за лепене. Походите се организират по проекта за интегриран градски транспорт.