Избираме с 1/3 повече кметове наесен

Новините

28-08-2015, 07:33

Снимка:

Varnautre.bg/ архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Охраната на вота излиза 4 млн. лв., хазната вади 1 млн. лв. за партийна агитация

На предстоящия на 25 октомври вот ще избираме кметове на точно 3461 населени места в страната. Това каза вчера говорителят на ЦИК Цветозар Томов, като уточни, че това е с една трета повече, отколкото на последните местни избори през 2011 година. Причината за промяната е новият Изборен кодекс, който беше приет от предишното 42-ро Народно събрание. Според текстовете в него вот за кмет се провежда във всяко населено място, където има регистрирани поне 100 постоянно живеещи.

По-рано изборното законодателство предвиждаше вот да има в местата с поне 300 жители, а в останалите управниците да се назначават служебно. Така през 2011 година сме избирали около 2000 кметове на кметства. На тези избори ще се гласува за 265 общински кметове, припомниха още от ЦИК. Това е с един повече спрямо предишния местен вот, заради най-новата община Сърница, където вече веднъж се проведоха избори през март.

Междувременно вчера правителството одобри окончателната план-сметката за вота "2 в 1", при който наред с местните избори ще има и референдум за електронното гласуване. Крайните разчети предвиждат харчовете да бъдат общо 50 551 000 лева. От тях 21,4 млн. лв. са предвидени за заплати и осигуровки на членовете на общинските и секционните избирателни комисии. Още 4 млн. лв. ще отидат към МВР за охраната на вота.

Силовото министерство отговаря за гарантирането на сигурността на изборите, както и за разпространението и пазенето на изборните книжа. Други 1 млн. лв. ще струват на данъкоплатците кампаниите на по-малките формации без субсидии и независими кандидати, за които по закон вече се отделят медийни пакети.

За организирането на изборите в чужбина Министерството на външните работи ще разполага с 1,5 млн. лв. В сряда след правителственото заседание дипломат №1 Даниел Митов изрази притеснения за проблеми при провеждане на референдума в чужбина. Според него трудно ще се попълни състава на СИК там. Той изрази и съмнение, че ще има достатъчен интерес от страна на живеещите в чужбина българи към гласуването. По данни на ЦИК между 400 и 500 секции ще трябва да се разкрият за допитването в чужбина.

Вотът през 2011 година, на които гласувахме за президент и за местна власт, струваше под 40 млн. лева. "Има обективни обстоятелства, които налагат план-сметката за тези избори да е по-висока, отколкото през 2011 година, тъй като има промяна в законодателството", обясни говорителят на ЦИК Камелия Нейкова."Когато правят закони, трябва да мислят ,че някой трябва да ги плаща. Пак ги плаща народът и данъкоплатеца", коментира по-късно вчера и премиерът Бойко Борисов рекордната сума, която ще глътне вотът тази есен.