"Подкрепа" иска поведението да влиза в бала на учениците

Новините

28-08-2015, 07:05

Снимка:

Varnautre.bg/ архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Целта на мярката е учителите да се справят с лошото възпитание в клас

Поведението на учениците да влияе при формирането на оценката им за кандидатстване след 7-и и 8-и клас, предлагат от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". Идеята на профсъюза е да се въведе нов компонент при балообразуването, наречен "Поведение", и той да носи точки при формирането на бала. А целта на мярката - учителите да се справят с лошото възпитание в клас.

Според профсъюза учениците с добро поведение могат да прибавят по 4 точки към бала си, а тези, които имат различни провинения и наложени мерки или наказания, ще бъдат лишавани от тях. "Това ще е първата стъпка в посока за по-добро българско образование, защото в образователния конгломерат има два равностойни стълба: обучение и възпитание", мотивират се от синдиката. Според тях възпитанието е било забравено поради делегираните бюджети и необузданата политизация на образователната система, допуснала "налагането на два паразитни приоритета: икономии на държавата за сметка на качественото образование и диктат на родителите по отношение на организацията на системата и оценяването на ученици от учители".

Синдикатът настоява още МОН да създаде условие за спокойна работа на учители и директори, ангажирани с изпитите, като квесторите да бъдат със статут на държавни експерти за деня на изпита, а тяхното възнаграждение и разходи да бъдат гарантирани от министерството. "МОН да поеме ангажимент да не се допускат необосновани обвинения без доказателства към учители и директори, участващи в изпитната кампания", апелират още от синдиката, визирайки твърденията на министър Тодор Танев, че неколкостотин квестори са замесени в изтичането на верните отговори на матурите.

Наскоро и образователното ведомство предложи промени в наредбата за приемане на ученици в държавните и общинските училища. Според тях освен оценките от различните предмети, които са различни за всеки профил, в бала следва да се включва и общият успех от удостоверението за 7-и клас. От синдикат "Образование" коментират, че подкрепят безрезервно новата философия към въвеждане на многообразие в избора на балообразуващи предмети, като се отчита и запазва конкретиката на съответните профили или професии. "Така при различните профили, за които ще кандидатстват учениците след основно образование, ще трябва да показват резултати по всички изучавани предмети, а не както беше досега - акцент към само два от изучаваните предмети и осакатяване на подрастващите чрез лишаване от знания по повечето от изучаваните предмети", смятат оттам.