Холандски фирми търсят контакти във Варна

Парите

27-08-2015, 14:25

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Имат интерес в сферите на морския бизнес, образованието, културата и социалната политика

Интерес по отношение на възможностите за повишаване квалификацията на кадрите, заети в морския бранш, организирането и провеждането на съвместни обучения, работа в сферите на социалната политика, културата и морския бизнес проявяват компании и организации от Холандия. Това заяви посланикът на Кралство Нидерландия в България Том ван Оорсхот при откриването на българо-холандски бизнес форум в морската столица, в който се вклчюяиха над 80 представители на морския бизнес от Варна и Дордрехт.

Посланик Оорсхот припомни, че Холандия е държавата с най-голям вътрешен флот в ЕС, в която се намират едни от най-големите пристанища в света. "Нашата страна е сред тези, които реализират най-големите преки инвестиции в България – 500 млн. евро са само за първото полугодие на т. г., с тенденция за увеличение. Над 200 наши компании работят тук, уверен съм, че броят им ще нарасне", коментира посланикът. Като пример за добро сътрудничество той даде ВВМУ "Н. Вапцаров" и МТГ "Делфин".

"Това събитие е поредна стъпка в подкрепа и развитие на местния бизнес, в пълен унисон с амбицията на Община Варна да създаваме условия за директни международни контакти на наши компании с чуждестранни партньори от побратимените градове на Варна. Този форум е и доказателство за дългогодишното ни ползотворно сътрудничество с община Дордрехт. Догодина заедно ще отбележим 15 г. от побратимяването на двата града, разбрах, че вече има заявен интерес към златното съкровище от Варненския некропол, което да гостува в холандския град, вярвам, че ние също ще бъдем домакини на множество събития, посветени на тази годишнина", каза кметът на Варна Иван Портних.

Той подчерта, че пример за традиционно добрите контакти между холандски и варненски компании е МТГ "Делфин", където в момента се изработват поредните два специализирани кораба, построени в завода по поръчка. "Варна е един от основините фактори ние да имаме добре развита драгажна индустрия. Вярвам, че ще има още поръчки на драгажни кораби, произведени тук", каза кметът на Община Дордрехт Арно Брок.

Кметът на Дордрехт ще връчи утре на Дневен център "Ривиера" дарение от 10 000 евро от името на бизнеса в побратимения ни град. Преди години къщата на сдружението, която е разположена в Морската градина, беше ремонтирана с помощта на дарение от Дордрехт и о ттогава Дневен център "Ривиера" и неправителствени организации от Дордрехт работят в тясно сътрудничество.