Нов център ще координира справянето с бедствия

Животът

27-08-2015, 08:13

Снимка:

VarnaUtre.bg/архив

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Сега проблемите са оставени на местната власт

Правителството планира да създаде специален център, който да поеме координацията на справянето с бедствията и авариите. Това предвиждат промени в Закона за защита при бедствия, които готви МВР. Приемането на промените е записано в законодателната програма на кабинета до края на годините. Въпреки че измененията още не са факт, новите текстове предвиждат цялостна промяна на начина на организация на различните служби, които имат отношения към бедствията. Според обясненията на правителството за реорганизацията няма да има нужда от допълнителни финансови средства, което изглежда доста невероятно.

За създаването на център за борба с бедствията се говори от 2009 г., след като беше закрито министерството на държавната политика при бедствия и аварии. То беше създадено през времето на кабинета "Станишев", но единственото, което направи, беше създаването на спешния телефон 112.

В момента за бедствията отговаря главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", която се тресе от проблеми. Има и междуведомствена комисия за отпускане на помощи. Реално обаче проблемите са оставени на местната власт.Бедствията през последните години - наводненията в с. Бисер, във варненския кв. "Аспарухово" и в Мизия, показаха, че координацията между отделните служби не е на нужното ниво. Така например все още под въпрос стои ролята на доброволците и отпускането на помощите на пострадалите райони от Държавния резерв. При последните бедствия дни наред не бяха отблокирани нужните помощи от резерва и помощ бе оказана главно благодарение на частните дарители. През юни шефът на пожарната представи стратегия, според която ранното предупреждение при бедствия ще става чрез социалните мрежи и мобилни приложения. Разчитало се и на системата за звуково оповестяване, както и на възможността полицаи с патрулни автомобили и високоговорители да координират населението при бедствия.През зимата сдружението на общините обяви, че създава доброволен фонд "Общинска солидарност" за подпомагане на пострадалите населени места.