Бежанската вълна удря гурбета

Новините

27-08-2015, 06:46

Снимка:

VarnaUtre.bg/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Дълговата криза и заплахата от фалит на Гърция остави без работа много нашенци

Бежанската вълна, заливаща Европа в момента е на път да удари гурбета на българите. Работата в чужбина или в далечни краища на родината още от времето на възраждането е основен източник за изкарване на по-добри пари. Дори в годините на соца, когато бяхме заключени откъм по-бедната страна на „желязната завеса”, се ходеше на работа в чужбина - в Русия, където се заработваха рубли и в арабските страни - за долари. Дори бяха отворени и магазини, за да могат родните гурбетчии да изхарчат чуждата валута в родината. След т. нар. промени море от българи тръгна да емигрира, а други да работят за повече пари по Европа, главно в страните от Южна Европа - Гърция, Италия и Испания. В западната част на Стария континент не бяхме толкова активни. Сякаш тази зона бе запазена за бившите ни соцбратя от Полша, Чехия и Унгария.

От около година обаче всичко се променя много бързо. Дълговата криза и заплахата от фалит на Гърция остави без работа много нашенци, които от години си изкарваха хляба там и някои от тях се върнаха у дома. Други все още се надяват на късмета си. Все по-често южните ни съседи вземат чужденци на работа, но не им плащат. В такъв случай човек няма на кой да се оплаче. Типична балканска картинка. Да не забравяме и това, че са много малко нашенците, работили легално в Гърция. При южните ни съседи безработицата е най-висока от целия ЕС и е логично те също да търсят начини да се защитят трудовия си пазар. Сигурно ви се е случвало, докато пазарувате в магазин на гръцка фирма у нас, да чуете по уредбата съобщение, че търсят нашенци, живели дълго в Гърция.

Сега проблемът се изостря и от милионите бежанци от Близкия Изток и Африка. Има риск те да подбият пазара на труда в цяла Европа и за нашенци шансовете да си намерят платена работа, ще намалеят значително. На вече наетите пък ще им се наложи да се съгласяват на по-ниско заплащане, да търсят работа в по-богатите страни от Западна Европа или да стягат куфарите за връщане. При това положение е трудно да се каже кой е правилният избор. У нас в последните месеци безработицата намалява, но едва ли в рамките на година или дори две в България ще може да се осигури заетост на стотиците хиляди нашенци зад граница. Да не забравяме и разликата в заплащането на труда между България и останалите страни от ЕС. Най-вероятно това ще принуди по-голямата част гурбетчиите ни да си опитат късмета в други страни.

Все още е трудно да осъзнаем мащаба на ставащото по границите на Европа. Някои го определят като поредното преселение на народите. Предишното, във вековете на основаването на държавата ни, е предизвикало рухването на Римската империя. Сега на първо време се задават главно по-големи харчове за богатите страни от ЕС, и главно за Германия, и подбиване на трудовия пазар в цяла Европа. За останалото можем само да се надяваме войните около Стария континент по-бързо да спрат.