Висшисти с кухи тапии пълнят бюрата по труда

Новините

27-08-2015, 06:42

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Прехвърлили 30 години безработни с нито ден стаж по специалността

Висшисти с кухи тапии от университетите пълнят бюрата по труда. Оказва се, че дипломите за висше образование, които притежават, масово са им безполезни в търсенето на препитание по придобитата професия. "30-годишни висшисти нямат нито нито ден стаж по специалността. Въпреки това отказват
да се насочат към друга сфера
и стоят без работа", обясни пред "Монитор" експертът по подбор на персонал Ивайло Христов. Сред квалифицираните на хартия кадри преобладават хора с хуманитарно образование, дипломирани юристи и икономисти. "За нас дипломата няма значение. Първото нещо, което гледаме в една автобиография, са предишните позиции, на които е работил кандидатът", заяви управителят на HR компания Милена Димитрова. Според експертите трайно безработните висшисти имат и
големи очаквания към заплата
и бързото израстване в кариерата. "Имахме случай, в който една жена без опит отказа да работи в счетоводна къща, защото й предлагали 600 лв. заплата. Аргументът й беше, че тя е учила 4 години и нямало да работи за по-малко 1000 лв.", разказа още Христов.

Данни на Българска стопанска камара показват, че всеки трети висшист у нас не работи по специалността си, като тази тенденция е от години. Причината за това е, че фирмите търсят кадри с умения, които студентите не придобиват в университетите. "Затова все повече чужди компании, които идват у нас, създават учебни центрове, в които
да обучат служителите си обясни още Христов.

В края на юни регистрираните безработните младежи до 29 г. са били 47 781 души, 5402 от които са с тапия от ВУЗ. Най-много млади висшисти без препитание има в софийска област, Пловдив и Благоевград.

В същото време според проучването "Ключови данни за образованието в Европа" за 2013 г. родните висшисти успяват да се реализират на трудовия пазар по-бързо от европейските си връстници. Българските младежи започват работа до 3 месеца след като се дипломират, докато в Западната Европа младите висшисти намират препитание след 5 месеца.

Българските младежи с диплома от гимназия попадат по-лесно в сивия сектор. Така, за статистиката те остават безработни до една година след завършване на образованието си.
Младите учители са под 5%
По-малко от 5% от българските учители са под 35 г., показват данни на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". "Ако учителят е по-млад, той няма да получава допълнителни средства, които се генерират от прослужено време и заплатата става крайно неатрактивна", обясни Юлиян Петров пред агенция "Фокус". Така възнаграждението на един младши преподавател е едва 530 лв. Според проучване на социалното министерство за търсените професии в следващите 3 г. учителите ще са сред най-дефицитните кадри. Причината е, че едва 10% от студентите по "Педагогика" решават да се реализират в тази сфера. Останалите се преквалифицират, без да са прекрачили училищния праг в ролята на преподаватели. Синдикатите предупреждават, че още тази година може да се усети липсата на кадри в образователната система, защото голяма част от преподавателите ще излязат в пенсия.