Сергии и барчета изяли 16 декара от плажовете

Туризъм

26-08-2015, 07:30

Снимка:

Varnautre.bg/ архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

На 22 места безплатното място за летовници свито под 1/2 от площта

Сергии, каравани за сандвичи и колички за сладоледи са изяли почти 16 декара от площите на плажовете. На 53 плажа допълнителните търговски обекти заемат повече площ, отколкото е по схема. Това сочат данните от проверка на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), възложена от Върховната административна прокуратура (ВАП). Оказва се, че на пет плажни ивици продавачите са получили право да се ширят на повече от декар площ над разрешеното, а на Слънчев бряг-север концесионерите са решили да заграбят 3113 кв. метра над договореното с държавата.

По време на проверката са констатирани 367 нарушения от страна на концесионерите на 56 морски плажа, а в 36 крайбрежни ивици, които са дадени под наем има 363 нарушения. Свободният достъп на гражданите до плажовете на Българското Черноморие е възпрепятстван, констатират от ВАП след проверката. Освен, че общата площ на преместваемите обекти и съоръжения, надвишава площта, посочена в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, на много места платените зони надвишават като площ безплатната площ за разполагане на плажни принадлежности, което е в нарушение на утвърдените от министъра на регионалното развитие схеми.

На 22 места туристите са избутани на по-малко от половината площ на плажа, като на Червенка са отредили само 24% от площта за хората, които искат да разпънат хавлии, а на Поморие – Буната свободната зона е 30%. Установено е също така, че на 22 места по Черноморието има трудности при достигането до свободната зона Освен това проверяващите имат негативни констатациите за дейностите, свързани със здравно и медицинско обслужване на гражданите, с обезопасяване на прилежащата акватория и със санитарно-хигиенната поддръжка и водноспасителната дейност, съобщават още от прокуратурата.

От ВАП констатират, че регионалното министерство изпълнява ефективно задълженията си във връзка с организиране на процедури по осъществяване на контрол и мониторинги по спазване на законността по управление и поддържане на морските плажове, но предлага да бъдат наложени и санкции за установените нарушения, като МРРБ трябва да уведоми прокуратурата за тях в едномесечен срок.

На началото на октомври, след като приключи летният сезон от ведомството, ръководено от министър Лиляна Павлова ще представи на кабинетът доклад за извършените проверки. Очаква се тогава да бъдат прекратени концесионните договори с нарушителите. "Поведението на концесионерите мога определя като драстично и дори нагло. Те си плащат глобите, но не предприемат никакви мерки по отстраняване на нарушенията", каза в началото на месеца министър Павлова. На последното заседание на правителството бяха определени концесионерите на седем плажа по Черноморието.

В момента у нас има 209 морски плажове по черноморското крайбрежие, от които 56 са предоставени на концесия; за 35 броя има договори за наем от регионалното министерство; други 21 са предоставени по договори за наем от областните управители и 2 броя морски плажове, управлявани от съответните общински администрации.