25 военни с техника срещу 4000 бежанци откъм Македония

Новините

26-08-2015, 07:13

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Големият поток ни заобикаля, успокояват вътрешният и външният министър

25 военнослужещи и армейска техника ще подсилят охраната на границите ни, за да не допуснем влизането на нови вълни от бежанци. Това съобщи министърът на отбраната Николай Ненчев. По думите му опасността иде от близо 4000 бежанци, които в момента са в района на Гърция и Македония. Не се изключва вероятността някои от тях да изберат пътя през България, затова българските власти са взели съответните мерки, допълни той.

Той не съобщи какви точно ще са функциите на тези военни. Предполага се, че те ще осигуряват логистиката на граничните полицаи и ще окажат помощ в работата на граничните контролно-пропускателни пунктове. "България има право да използва армия за охрана на границите си", заяви говорителят на Еврокомисията Наташа Берто, цитирана от БНР. "Страните членки носят отговорност за охраната на външните си граници и мерките за тази цел остават в правомощията на националните власти, затова на този етап няма да правим коментар", допълва тя.

Група от десетина войници от Благоевград вече зае позиция на метри преди ГКПП Гюешево на българо-македонската граница. Бойците са с джип "Хамър", с лека картечница и един офицер. Встрани от пътя са подготвени шипове за спиране на автомобили. Войници са забелязани и около граничните пунктове Станке Лисичково край Благоевград и Златарево край Петрич.

По същото време щабът на Сухопътните сили планира серия от учения с военна техника, които ще се проведат на направления, предпочитани от пресичащи границата бежанци, съобщиха източници от МО. Засега се предвиждат на ниво рота и батальон маневри в районите пред турската граница, които не са защитени от 30-километровата телена ограда. Планирани са и учения по поречието на Марица, защото именно оттам напоследък навлизат бежанци.

Засега няма да се раздвижват войски по границата с Македония. Основната причина е силно пресечената местност, която едва ли би привляква бежанци. Другата причина са данни от службите, че имигрантите държат на прекия път от Гевгелия към Прешево, който минават само за 4 ч. Новината за включването на армията в охраната на границата потвърди и вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова. Властите ни имат изготвен план с конкретни мерки по 3 варианта за развитие на ситуацията. Най-апокалиптичният - у нас да се повтори сценарият в Македония, според нея обаче е нисък. "Всички знаят, че българските граници се пазят добре", заяви министърката.Но подчерта, че бежанската криза е най-голямото предизвикателство от началото на века за Европа.

Според Бъчварова бежанците, чиято цел е Западна Европа, напоследък заобикалят България, тъй като не са сигурни, че скоро могат да стигнат до дестинацията, която ги интересува. Не можем да ограничим достъпа на тези хора до страната ни, защото така ги лишаваме от техните права, но когато влязат у нас, трябва да бъдат регистрирани, подчерта тя. Процентът на регистрация бил много висок.

"Голяма част от хората, които преминават през Балканите по пътя си към Западна Европа, не са бежанци, а икономически мигранти и трябва да се третират различно", обясни пък външният министър Даниел Митов. Европа трудно може да издържи подобен натиск, коментира той пред bTV. И според министър Митов рискът за България в настоящата ситуация е минимален. "Една от причините е българските граници се охраняват много по-добре от гръцките", посочи той.

63 лица са получили осъдителни присъди за превеждане на нелегални от Турция и Гърция у нас от началото на годината. Това отчитат от Свиленградския районен съд, съобщи Пловдивската апелативна прокуратура. Още 44 са техните помагачи, които са получили наказания. "Криминалният контингент от Хасково се активизира в прекарването бегълци през браздата и превозването им към вътрешността на страната", уточни районният прокурор на Свиленград Антон Стоянов.

При последния случай на 17-ти август партул на "Гранична полиция" залавя до с. Мезек два леки автомобила с 31 имигранти от Афганистан и Пакистан. Водачите от Хасково Кирил Д., на 36 г., е получил 3 месеца затвор ефективно, а "колегата" му Хайри А., на 30 г., е с 8-месечна пробация след бързото съдопроизводство. Междувременно български гражданин, занимаващ се с трафик на имигранти, бе осъден по бързата процедура на година и половина затвор от съд в унгарския град Секешфехервар, съобщи унгарският в. Nepszava. Българинът бил арестуван на 17 август в Будапеща при опит да превози деветима сирийски бежанци в Германия.