Спешните пациенти ще чакат линейка от 8 до 120 минути

Животът

26-08-2015, 07:08

Снимка:

Varnautre.bg/ архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Здравният министър вдига заплатите на спешните медици в София-област, за да потуши протеста им

Линейките ще пристигат в различно време според спешността на пациента, като за различните медицински проблеми срокът за екипите ще бъде от 8 до 120 минути. Това е предвидено в отдавна чакания проект на нов стандарт за спешна медицинска помощ, публикуван на сайта на МЗ. Според проекта пациентите ще бъдат групирани в три категории, които ще се обозначават с червен, жълт и зелен код.

До осмата минута екипите на спешната помощ ще трябва да пристигат при пациенти в най-критично състояние, които ще са с червен код. Това са хора с животозастрашаващи признаци и симптоми вследствие на заболяване или увреждане с висока вероятност от фатален изход, ако не се предприемат незабавни действия, пише в стандарта. Между 8 и 20 минути ще чакат пациентите с жълт код, които са в нестабилно здраве и потенциална опасност на живота, с признаци и симптоми вследствие на заболяване или увреждане, които могат да прогресират и да доведат до усложнения, които могат да застрашат жизненоважните функции, системи или органи, ако не се приложи бързо лечение. Последният вид пациенти - със зелен код, обаче може да чакат между 20 и 120 минути, тъй като според новия стандарт те са стабилни пациенти, при които има нисък риск от настъпване на усложнения.

Едни и същи на пръв поглед проблеми може да попаднат в различна категория, става ясно от проекта. Така например нетравматично кървене може да бъде категоризирано с червен код, ако е налице загуба на съзнание или нарушение на дишането. По-малко спешно е, ако има само световъртеж или идва от гениталиите. Със зелен код пък е "ограничено рецидивиращо кървене при пациент на антикоагулант". Сигналът за задух също може да бъде три степени. При загуба на съзнание и силна болка в гърдите случаят е най-критичен. При болните от астма или сърдечна слабост, кашлица или хълцане пациентът получава жълт код. Най-леки са случаите на пациенти с изтръпване на крайниците вследствие на задух или с остро катарално възпаление на горните дихателни пътища.

Стандартът все още е на фаза проект. Според данни от 2011 г. при 58 на сто от случаите спешният екип се е отзовал в рамките на 20 минути, при 27% - до половин час, а при останалите 15 на сто от обажданията хората са чакали над 30 минути. Неотдавна пък зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков обеща всички линейки да достигат до всеки болен в което и да е населено място за най-много 20 минути, като начерта срок до 2020 г. Няма да има пациент, който да не може в рамките на 30 мин. да бъде обслужен от екип на "Бърза помощ", обяви зам.-министърът. България ще получи от ЕС 85 млн. евро за ново оборудване и линейки.

От септември заплатите на служителите от Центъра за спешна помощ в София-област ще бъдат увеличени, след като областната структура се слее с тази на столицата. Това каза пред Би Ти Ви шефката на дирекция "Медицински дейности" в МЗ д-р Ивелина Георгиева. Колко ще е увеличението, не стана ясно. В центъра зрее бунт заради предложението на министерството за обединение.

По думите на Георгиева в момента спешните медици от София-област получават много по-ниски възнаграждения в сравнение с колегите им в другите центрове. Тя обясни, че лекарите ще получават допълнителните си средства едва сле