В Китай Георги Илиев е като Пирло за Италия или Джерард за Англия

Спорт

25-08-2015, 16:34

Снимка:

varnautre.bg / архив

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Повикаха Китанов за евроквалификацията с Румъния

ВИДЕО: Над 20 хиляди скандираха "Жоро, Жоро"

Българският футболист Георги Илиев спокойно може да бъде наречен герой за град Шъдзаджуан, провинция Хабей в Китай. Местният тим е воден от Ясен Петров, а през януари 2014 година договор подписа и Георги Илиев. Бившият играч на Черно море, ЦСКА и Локомотив (Пловдив) набързо се превърна в любимец на местните фенове.

Заобичаха го и често от трибуните се чуваше българското "Жоро, Жоро". Преди около месец обаче българинът трябваше да напусне временно Китай, тъй като получи тежка контузия, пише блиц.

Ръководството и треньорът Ясен Петров прецениха, че е по-добре халфът да се лекува в България, а през това време в китайския тим да бъде картотекиран друг чужденец (в първенството има ограничение за чужденците). Десетки фенове се събраха и изпратиха като герой любимеца си пред хотела, в който той живееше в последната една година и половина.

Привържениците разпънаха транспаранти и роден трибагреник, като бяха изписали привествие дори на български език. Подобно преживяване българинът имаше и на стадиона. Над 20 хиляди души в един глас скандираха "Жоро, Жоро", след което футболистът каза няколко думи в знак на уважение. "В сърцата на тези фенове Жоро вече е герой за този град", пише местно издание, което допълва: "В сърцата на феновете той е като Пирло за Италия или Джерард за Англия - двигател в средата на терена." Договорът на Георги Илиев изтича в края на календарната година, а след като се възстанови, той ще се върне в Китай евентуално за нови преговори. Медиите пишат, че феновете се надяват тази раздяла да не е завинаги, а само за по-дълга почивка, след която героят отново ще се върне на терена.