Липса на кислород мори рибата във Варненското езеро

Животът

24-08-2015, 16:59

Снимка:

novini.bg (архив)

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Измрялата риба е от вида попчета и писия

Високата температура на водата и ниското съдържание на кислород най-вероятно са довели до масова смърт на риба във Варненското езеро. Това е становището на експертите от Регионалната инпекция по околната среда и водите (РИОСВ) и Басейнова дирекция за Черноморския район, които са извършили проверка по сигнал за мъртва риба в района на яхтено пристанище Туртура Марина.

Специалистите са установили, че измрялата риба е от вида попчета и писия с размер около 5-10 см. Някои от екземплярите са били живи. Вследствие на настъпилия прилив в следобедните часове, част от измрялата риба е отнесена навътре в морето.

Взета е водна проба от водите в района по показатели активна реакция (pH), температура, БПК5, азот амониев, азот нитратен, азот нитритен, общ азот, фосфати, общ фосфор и нефтопродукти. Резултатите се анализират в Регионална лаборатория – Варна към Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС).

Направеният оглед не е установил брегови източници на замърсяване, нито изтичане на отпадъчни води от плавателни съдове в морето. От контролираните показатели към момента са налични данни за: pH = 7,91 (в нормите), температура на водата = 25,8 °С, съдържание на кислород = 3,34 (под нормата). Резултатите по останалите показатели се очаква да бъдат готови на 26 август, след приключване на анализа.

Според експертите обачерезултатите сочат, че причината за измирането на рибата е високата температура на водата и ниското кислородно съдържание в нея.