Концесионери и наематели на плажове масово нарушават законите

Туризъм

24-08-2015, 14:57

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Свободният достъп на гражданите до морето е възпрепятстван

В морските плажове, предоставени на концесия, са констатирани общо 367 нарушения от страна на концесионерите на 56 морски плажа. В тези под наем има общо 363 нарушения на 36 плажа. Нередностите са свързани основно с поставянето на преместваеми обекти и допълнителни търговски площи в нарушение на одобрената схема за тяхното разполагане или без наличие на такава. Това показва проверка на плажовете по морето, извършена от регионалното министерство по разпореждане на Върховна административна прокуратура, информира bTV.

При 22 плажа е установено, че свободната зона е по-малко от 50% от общата площ на плажа, каквото е законовото изискване. На плаж "Червенка" тя е едва 24%, а на "Поморие буната" по-малко от една трета е достъпна без плащане на чадър и шезлонг.

Отново на 22 места по Черноморието е констатирано, че достигането до свободната зона е затруднено.

Същият е броят на плажовете, при които е установено разминаване между заложената по схема квадратура на преместваемите обекти и реалната ситуация. Най-драматично е то на "Слънчев бряг – север" – 1267 квадратни метра. Сериозни са нарушенията и на "Бургас – централен" и "Китен – юг" (по над 250 квадратни метра).

На цели 53 плажа допълнителните търговски обекти заемат повече площ, отколкото е по схема. Тук "шампион" отново е "Слънчев бряг – север" – 3113 квадратни метра разминаване. Над 1000 кв.м повече от предвиденото има още на "Поморие - централен", "Бургас - север", "Бургас - централен" и "Китен-юг".

Негативни са констатациите и по отношение на дейностите, свързани със здравно и медицинско обслужване на гражданите, с обезопасяване на прилежащата акватория и със санитарно-хигиенната поддръжка и водноспасителната дейност.

Лозенец, където плажуването беше забранено заради фекални води, присъства в практически всички секции в доклада за допуснати нарушения.

Прокуратурата е възложила на Министерство на регионалното развитие и благоустройството да наложи санкции на нарушителите. От съобщението на държавното обвинение се разбира, че до този момент ведомството на Лиляна Павлова ефективно е упражнявало контрол на управлението и поддържането на плажовете, но не е търсило административно-наказателна отговорност при констатиране на нередности.