Прожектират най-добрите български кинокомедии

Варна Лайф

23-08-2015, 15:55

Снимка:

БНР

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Панорамата е посветена на 100-годишния юбилей на родното ни кино

Най-добрите кинокомедии от златния фонд на Българска национална филмотека ще могат да гледат киноманите от Варна в дните до 27 август. Панорамата, посветена на 100-годишния юбилей на българското кино, е озаглавена "Филмите, с които се гордеем" и е част от Международния филмов фестивал "Любовта е лудост". Прожекциите ще бъдат в зала "Пленарна" на общината при вход свободен.

Зрителите ще могат да видят любими заглавия като "Два диоптъра далекогледство" с незабравимия Георги Парцалев; "Кит", където към него се присъединяват и големите Георги Калоянчев, Григор Вачков, Стоянка Мутафова; "Оркестър без име" на Людмил Кирков с Велко Кънев, Жоро Мамалев, Павел Поппандов, Филип Трифонов, Катерина Евро; "Господин за един ден" и "Двойникът" на Николай Волев с изключителния Тодор Колев; "Вилна зона" на Едуард Захариев с Ицко Финци и Катя Паскалева; "Адио Рио" на Иван Андонов.

Срещи с част от творческия екип на съответния филм са предвидени преди прожекциите. На 23 август "Бай Ганьо тръгва по Европа" ще бъде представен от режисьора му Иван Ничев и актьорите Стоян Алексиев, изпълняващ ролята на самия Алеко, и Пламен Сираков – в ролята на Иречек.

На 24 август сценаристът Георги Мишев и актрисата Мария Статулова ще представят "Дами канят". На 25 август зрителите ще могат да се срещнат с две чаровни дами – актрисата Гинка Станчева и певицата Мими Николова, звезди на комедията "Любимец 13" с Апостол Карамитев в главната мъжка роля. На 26 август "Опасен чар" на Иван Андонов с една от емблематичните роли на Тодор Колев ще бъде представен от двама актьори, които имат малки роли във филма, но несъмнено са сред най-големите имена на българското кино – самата Татяна Лолова и Любен Чаталов.

На 27 май любимците на варненската публика Искра Радева и Антон Радичев ще представят "Маневри на петия етаж", в който освен тях участват и Стефан Данаилов , Велко Кънев, Мария Статулова, Анета Сотирова.