Катаджиите влизат в трафика, за да борят джигитите

Новините

22-08-2015, 08:59

Снимка:

в-к "Монитор"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Правят карта на местата, където се провеждат гонки

Полицаи ще влизат в трафика с мотори и автомобили и ще извеждат нарушители от движението. Колите ще са обозначени, защото една от целите е превенция, съобщи вчера зам.-директорът на Пътна полиция Благородна Макева пред bTV.

"Ние следим особеността на ситуацията във всяка област и даваме предписания, за да се засили контролът. Затова въвеждаме контрола по време на движение, което означава, че наши служители, моторизирани с коли, ще могат да извеждат от движението нарушителите и да ги санкционират на място коментира по-късно пред журналисти вътрешният министър Румяна Бъчварова, цитирана от БНР.

МВР ще създаде и карта или списък на местата, където се провеждат незаконни гонки, съобщи още Бъчварова.Полицаите приоритетно ще реагират на сигнали от граждани за гонки, каза и Макева, като призова да се подават сигнали за местата, на които се правят нерегламентирани автомобилни състезания. На известните места и в малките населени места ще има засилен контрол на Пътна полиция, обяви тя.Бъчварова допълни, че МВР взема допълнителните мерки, за да ограничи катастрофите по пътищата."Особено внимание насочваме към проверките за алкохол и правоспособност на шофьорите, защото това се оказва една много съществена причина за катастрофите. Внимание ще се обърне и към най-уязвимите групи – към пешеходците, водачите на велосипеди и на мотоциклети, защото те също създават доста рискови ситуации за движението”, каза министърът.По думите на Макева по-сериозни са инцидентите при т.нар. самокатастрофирали превозни средства. Чести са инцидентите с велосипедисти и мотористи."Хората буквално се избиват на пътя”, коментира тя. От началото на годината има 410 загинали, а само за миналата седмица – 23 души. Много е важно водачите да се съобразяват с препоръката за съобразена скорост с условията, напомни зам.-директорът на Пътна полиция."Надяваме се тази мярка да даде резултат тъй като ще има ефект както върху самия нарушител, така и върху останалите участници в движението. Останалите участници в движението, които напоследък все повече изразяват нетърпимост към тези нарушители, ще видят, че спрямо тях се взема някакво отношение и контролните органи си вършат работата”, каза пък вчера пред БНТ шефът на Пътна полиция Бойко Рановски.
Двама млади мъже умряха при състезание
Двама млади мъже загинаха в петък сутринта на пътя в монтанското село Сталийска махала. По непотвърдена информация катастрофата е станала заради движение с висока скорост при гонка между колите. Единия от шофьорите се казва Цветан, който е на 21 години. Той е карал "Фолксваген Голф”, който е врязал в крайпътно дърво, след като не е успял да вземе завоя. На място са издъхнали спътниците му – 22-годишният Давид, който е бил на предната дясна седалка, и возещият се отзад Силвестър, на 33 години. Шофьорът също е ранен и е настанен в ломската болница. Според местните хора Цветан участвал в гонка и заради това колата му се движела с такава скорост. Преди дни 21-годишният шофьор бил катастрофирал отново при гонка, но тогава се отървал без наранявания. Тежкият пътен инцидент се разследва.