Е-гласуване в 50 секции на вота

Новините

21-08-2015, 07:33

Снимка:

"Монитор"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

ЦИК решава за елиминирането на феномена "15/15" до дни

В 50 изборни секции в София ще се проведе машинно гласуване на местния вот на 25 октомври. Избирателите ще могат да изразят своите предпочитания електронно само за общински съветници. Така, ако искат да гласуват и за кмет на столицата и района си, те все пак ще трябва да пуснат и хартиена бюлетина. Това стана ясно вчера по време на първия брифинг на ЦИК във връзка с предстоящите избори през есента. Както е известно, тогава избирателите ще имат възможност да гласуват и на референдума за въвеждането на дистанционно електронно гласуване.

Все още не е решено в кои точно секции ще бъдат разположени машините. Те ще бъдат подбрани така, че да бъдат в различни райони на столицата, които са с различни характеристики на населението. Най-вероятно ще се състои машинно гласуване както в някой ромски квартал, така и в централната градска част и крайните райони. След определянето на конкретните характеристики за секциите местата, на които ще бъдат разположени електронните устройства, ще бъдат избрани на случаен принцип. Според Изборния кодекс на предстоящите местни избори за първи път вотът от такова гласуване ще се зачита наравно с хартиените бюлетини.

Експериментално машинно гласуване се проведе вече на парламентарните избори през 2009 година и 2014 година, когато обаче избирателите трябваше да пуснат и хартиена бюлетина. ЦИК ще обсъди до два-три дни и предложението на СДС за номерацията на партиите и кандидатите в бюлетината за вота за общински съветници, обяви говорителят на комисията Цветозар Томов. Вчера зам.-шефът на сините Любен Петров и членът на Националния изпълнителен съвет на формацията Юлиан Леков внесоха в ЦИК предложението номерата да започват от 101 номер. Целта е да се избегне т.нар. феномен “15/15” с дублиране при зачеркването на бюлетината на номерата от списъка с партийните листи и този за преференция за отделните кандидати.

На евроизборите през 2014 година Момчил Неков от БСП стана евродепутат, след като номерът му в соцлистата съвпадна с този на партията в бюлетината, а мнозина поставиха "Х" и в двете квадратчета с №15. ЦИК тепърва ще обсъди предложението и ще вземе решение дали да се съобрази с него. То е по сериозен проблем и трябва внимателно да го разгледаме. До 2-3 дни ще се произнесем, обеща Томов.