Кабинетът залага бомба с цените на горивата за отопление

Парите

21-08-2015, 07:11

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Финансовото министерство предлага драстичен скок на акцизи, за да бори измамите по бензиностанциите

В деня, в който премиерът Бойко Борисов изнесе страховити данни за злоупотреби по бензиностанциите, Министерството на финансите заложи нова "бомба". То публикува проект за промени в Закона за акцизите, който предвижда от Нова година колосален скок на ставките за горивата, които се използват за отопление. При газьола и керосина става дума за близо 13 пъти увеличение. Това би било тежък финансов удар за всички граждани, болници, училища, детски градини, които използват такива горива за отопление. Освен това вдигането на данъци винаги води до стимулиране на контрабандата.

Според мотивите на МФ сега заради ниските акцизи горивата за отопление са много евтини и затова на някои бензиностанции ги продават вместо по-скъпите автогорива, което е крупна измама. В сряда премиерът обяви, че не само ни лъжат с количеството, но и ни пълнят колите с всякакви коктейли, дори с "терпентин". И точно заради това нареди в срок от два дни да бъдат сменени пломбите по бензиноколонките в цяла България.

Логиката на проекта на МФ е, че ако акцизите на горивата за отопление и за автомобилите се изравнят, подмяната ще се обезсмисли и търговците ще спрат с измамите. Сега например ставката за автогазьола е 645 лв. на 1000 литра, а за газьола за отопление е само 50 лева. Заради по-ниския акциз горивата за отопление задължително се маркират и се доставят по специален ред с удостоверяване на предназначението. Едва тогава може да се ползват намалените ставки.

С проекта на МФ обаче държавата всъщност признава, че не може да контролира петролния пазар и търси спасение в извънредни фискални механизми. Само че ако планираното изравняване на акцизите се случи, това ще е тежък финансов удар за гражданите, болниците, училищата, детските градини. Според проекта ставката за газьола и керосина трябва да скочи от 50 на 645 лв. на 1000 литра, за тежкото гориво - от 50 лв. на 400 лв. на 1000 кг, за втечнения нефтен газ - от 0 лв. на 340 лв. за 1000 кг. При това с такива ставки бедната България ще се нареди сред държавите в ЕС с най-високи акцизи, а неплащането им ще стане особено изгодно за контрабандистите.

От финансовото министерство не представиха по-детайлна оценка на ефекта от евентуално вдигане на ставките. Не е ясно нито колко домакинства и институции ще засегнат промените, нито какъв ще е ефектът върху приходите в бюджета. От МФ обясниха само, че с маркираното гориво редовно се извършват злоупотреби заради ползването му не по предназначение. Дори и когато горивото е за отопление, крайните доставчици не усещали по-ниските акцизи, защото продавачите слагали високи търговски надценки, изтъкват от министерството.

Близо 1/3 от училищата у нас, които ползват нафта за отопление, ще трябва да посрещнат по-високи разходи. В регистъра на обществените поръчки в момента има обявена поръчка от СОУ за доставка на 240 000 литра за три отоплителни сезона. Сметките показва, че при сегашните ставки училището ще трябва да плати 12 000 лв. за акциз, а след ръста - 154 800 лв. Здравеопазването също ще пострада от поскъпването, защото част от болниците се отопляват на нафта.

Справка в информационната система на ЕС за нивата на акцизните ставки показва, че с подобно увеличение България ще надхвърли в пъти минималните нива, определени от Брюксел, и ще изпревари далеч по-богати държави. В момента минималната ставка за акциза върху газьола в ЕС е 21 евро на 1000 литра, като със своите 50 лв. на 1000 л България е почти на минимума. С предложения от МФ ръст акцизът ще стане близо 330 евро на 1000 литра. За сравнение акцизът върху газьола за отопление в Полша е 55.48 евро, в Австрия - 128 евро, във Великобритания - 129.59 евро на 1000 литра.