Мода във Фейсбук: Деца пускат зловещи заплахи за убийство

Крими

19-08-2015, 07:35

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Въпросното безумие е влудило подрастващите

Деца от Пазарджик разпращат зловещи заплахи за убийства в социалните мрежи. Ужасяващата мода видимо е обладала масово най-малките жители на Пазарджишко. Само за ден две такива закани са получени на служебния профил на "Пазарджишка Марица", съобщава вестникът. Текстовете са нескопосано написани, с много грешки, явно са дело на автоматичен преводач от друг език.

"Аз съм на 13 години. Имам руса коса и сини очи. Аз нямам нос или уши и тялото ми е покрито с белези. Нека ти кажа, че съм мъртъв? Баща ми ме уби с кухненски нож през 2001 година. Ако не публикувате това на 10 други страници или групи в следващите 15 минути, аз ще се появя тази вечер до леглото си с кухненски нож, който ме уби, и аз ще те убия. Няма значение на колко години сте - аз ще те убия. Това е до вас, ако публикувате това отново или не, но това не е лъжа. Това е наистина! Сега копирайте това и го поставете върху стените на 10 други страници или групи. Вашето време е пуснато. Това не е фалшиво Ако копирате и поставите този на десет страници в следващите десет минути, Вие ще имате най-хубавият ден от живота ви утре. Ако нарушите тази верига, ще видите малко мъртво момиче в стаята си тази вечер. В 53 минути някой ще ти кажа колко те обича или Съжалявам или искам да изляза с", гласи едно от съобщенията в оригинал.

Момичето, което го е изпратило, е видимо доста по-малко от 13 години. Заради крехката му възраст не се свързахме с него, за да не го травмираме допълнително. Майки на тийнейджъри обаче споделят, че въпросното безумие е влудило подрастващите. За разлика от възрастните те приемат заканата за истина.

Синът ми Наско е на 13, а допреди седмица няколко вечери поред плака като бебе от страх, че не е изпратил на 10 потребители съобщението и някой ще дойде да го заколи, задето не е спазил указанията, оплаква се Николета Димитрова. Първата нощ се наложи да пропусна смяната си в хлебозавода, за да го пазя, беше в истерия. Още се мъча да го убедя, че никой никого няма да коли и че не бива да плаши други хора с тези страховити закани. Не смее да влезе във фейсбук.

Николета обяснява, че и две момичета от класа на сина са получили подобни писма. Момите обаче се оказали по-куражлийки и не се стреснали. За това повлиял репортаж, който гледали в началото на това лято. В него се разказвало за разпращане на есемеси със заплахи за убийство. Наско също го видял в интернет, но това не успокоило истерията му. Притеснената майка вече разпитва приятелки за добър детски психолог.

Малките изпращачи на смъртни заплахи не си дават сметка, че има друга причина да се притесняват. Според Наказателния кодекс заканата за извършване на престъпление също е престъпление, коментираха по повод на новата мода от полицията. Чл. 144, ал. 1 от кодекса гласи: "Който се закани на другиго с престъпление против неговата личност или имот, или против личността или имота на неговите ближни, и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му, се наказва с лишаване от свобода до шест месеца или с глоба от сто до триста лева". За непълнолетните надали наказанията ще са така сурови, но перспективата да се влачат в Детската педагогическа стая месеци наред и да си натресат черно петно в досието още отсега си струва да се обмисли.