Вдигат цените на хляба и месото

Парите

19-08-2015, 07:20

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Поскъпването ще бъде само с 1-2% заради свитото потребление

Очаква се леко повишаване на цените на хляба, месните и млечните продукти, но тази тенденция ще бъде ограничена от свитото потребителско търсене, което е най-слабо у нас в сравнение със страните от ЕС. Това прогнозира директорът на Софийската стокова борса (ССБ) Васил Симов пред телевизия "Bulgaria On Air". Оскъпяването на храните ще бъде резултат от увеличаването на цената на тока и на фуражите, стана ясно от думите на Симов. Според него ще има известно поскъпване на хляба и тестените изделия заради повишената цена на тока от 1 август, но то няма да е чувствително.

Директорът на ССБ посочи, че тазгодишната реколта от пшеница в България се очаква да е около 4,5 млн. тона - малко по-слаба в сравнение с миналата година. Добивите обаче ще са по-добри в сравнение с години, когато са прибирани по 3-3,5 млн. т, уточни Симов. В световен мащаб вероятно ще бъдат прибрани 920 млн. т., вместо обичайните 880-890 млн., което не се е случвало в последните 10-15 г., заяви той. "На фона на увеличените количества в световен мащаб е нормално цените да тръгнат надолу. България не може да обърне световния тренд. В едногодишен период в САЩ, Франция и Германия свалиха цените си с 20%, а в Черноморския регион понижението е с 10-15%", каза той. Симов уточни, че в България брашното не е поевтиняло и не се очаква това да стане, защото доларът е малко по-скъп от миналото лято, а зърнените култури се търгуват в долари.

По думите му се очаква голяма реколта от царевица и слънчоглед. "В момента слънчогледът е единствената зърнена култура, която поскъпна през последната година, но от 3-4 седмици има тенденция към поевтиняване", каза Васил Симов.

Цените на месните и млечните продукти ще зависят от цената на фуражите, които са се повишили с 8-10% за година. Не се очаква увеличението на цените на тези продукти в магазините да е повече от 1-2%, смята Васил Симов. Не трябва да очакваме и сериозно поевтиняване на петролните продукти у нас. Васил Симов обясни, че има трайна тенденция за задържане на цената на петрола, затова бензинът и дизелът ще вървят надолу, но със стотинки.