Хората с ранна пенсия имат 1 г. да прехвърлят парите си в НОИ

Парите

19-08-2015, 07:10

Снимка:

Varnautre.bg/ архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

През първата година институтът ще е на "печалба" от операцията

Военни, полицаи и всички хора с ранна пенсия, родени след 1959 г., имат една година, за да прехвърлят парите по индивидуалните си партиди към НОИ. Досега всички пенсионери с ранна пенсия, родени след 1959 г., получаваха само намалената държавна пенсия. Те не можеха да ползват натрупаното по индивидуалните си партиди, докато не навършат възрастта за пенсия на масовата трета категория. С последните промени в Кодекса за социално осигуряване бе въведена възможността ранните пенсионери да прехвърлят парите си от универсален пенсионен фонд към НОИ и да започнат да получават пенсията си в пълен размер. Това право обаче ще имат само пенсионираните до края на тази година. Те ще имат една година - до края на 2016 г. - да подадат заявленията в НОИ. Вчера образците бяха пуснати на сайта на институцията.

Според разчетите през първата година НОИ ще е на "печалба" от операцията - очаква се разходите за по-високите пенсии на хората с това право да са 25.3 млн. лв. за годината, а в НОИ да влязат 132 млн. лв. от универсалните фондове. След това обаче НОИ ще продължи да плаща по-високи пенсии, а сумите ще бъдат прехвърлени еднократно. 98 000 са пенсионерите, които могат да се възползват от този текст в закона. Пенсионерите от сектор "Сигурност" са близо 90 хил., но не се знае колко от тях са родени след 1959 г. и колко са длъжни да се осигуряват в универсален фонд. Ранно пенсионираните българи с инвалидни пенсии, родени след 1959 г., са около 65 хил. души. Те получават по-ниски пенсии заради това, че са се осигурявали за втора пенсия. По данни на НОИ средният размер на пенсията на военни и полицаи, осигурявали се в универсален фонд, е с около 20 лв. по-нисък от средния размер на пенсията на колегите им, които не са се осигурявали във втория стълб.

Заявлението за преизчисление на отпуснатата пенсия, заедно със заявлението за прехвърляне на средствата от индивидуалната партида в универсален пенсионен фонд във фонд "Пенсии" на ДОО ще се подават в териториалното поделение на НОИ. Това ще става или лично или с нотариално заверено пълномощно.