Броят по 8 лв. на безработни, докато ги учат да пишат CV

Парите

18-08-2015, 08:12

Снимка:

"Монитор"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Курсистите получават допълнително пари за път и квартира

По 8 лв. на ден получават безработни, докато се учат как се пише автобиография или подобряват чуждоезиковите си умения. Става въпрос за хора, регистрирани в бюрата по труда, пожелали да се включат в курсове за повишаване на мотивацията или квалификацията. По време на тези обучения на безработните се дават насоки как да търсят работа, да пишат мотивационно писмо и как да се държат по време на интервю. Продължителността на програмата е 30 часа, а максималният размер на средствата, които курсистите могат да получат по нея, е 80 лв. Законът за насърчаване на заетостта предвижда и 450 лв. за 180 учебни часа по чужд език.

Най-продължителни и съответно най-доходоносни са обученията за преквалификация. Придобиването на нови професионални умения отнема 300 часа, за което търсещите препитание получават по 600 лв. „Тези пари се предоставят, защото това са хора, които нямат други доходи, а отделят от времето си“, обясниха от социалното министерство.

Освен това за всички курсисти, които се обучават извън местоживеенето си, се предвиждат пари за транспорт и квартира. За хората, които се придвижват от едно населено място в друго, за да стигнат до курса си, държавата плаща по 60 лв. Парите обаче се дават само в случай че обучението продължава повече от месец. За тези, които се
налага да изминат над 100 км, за да стигнат до скамейката, държавата осигурява и по 35 лв. на ден за квартира.
Законът за насърчаване на заетостта предвижда мерки и за подкрепа на мобилността на работниците. Така успешно преквалифициралите се ще могат да останат да работят в нов град, като държавата ще им осигури до 600 лв. за преместване на покъщнината.За да получи тези средства обаче, новонаетият работник трябва да смени местожителството си заедно с цялото си семейство.

В началото на септември социалното министерство започва и нова схема за борба с младежката безработица. Ведомството ще наеме медиатори, които ще обикалят по паркове и кафенета, за да агитират младежите да се запишат в бюрата по труда. След това Агенцията по заетостта ще има 4 месеца, за да им намери работа или да им предложи обучение за повишаване на квалификацията.