1 надзирател пази средно 24 затворници

Новините

18-08-2015, 08:07

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Проверката е обхванала затворите и общежитията в областите Варна, Бургас, Плевен и Кюстендил.

Прокурорска проверка в 5 затвора и 7 затворнически общежития в страната показа, че един надзирател пази средно по 24 лишени от свобода. Оказа се и че въпреки дефицита на тъмничари има незаети щатове. Заради това главният прокурор Сотир Цацаров е отправил препоръки към министъра на правосъдието Христо Иванов овакантените места да бъдат запълнени, както и да бъдат открити нови щатове.

Проверката обхванала затворите и общежитията в областите Варна, Бургас, Плевен и Кюстендил.
В затвора в морската столица се оказало, че при всяка смяна от 22 надзиратели, имало по 5 вакантни места. При отсъствието и на излезлите в отпуск, нарядът практически се състоял само от 14 служители, които трябвало да обезпечават 389 лишени от свобода.

Проблем с недостига на надзиратели е открит във всички проверени места за лишаване от свобода.
Най-фрапантен е случаят със затворническото общежитие в Плевен. Там един надзирател отговаря за 60 осъдени. В общежитие "Строител" в Бургас 109 затворници са пазени от двама служители. Трето място по малочисленост на тъмничарите държи общежитието във Варна - един надзирател пази 35 осъдени. В общежитие "Вит" двама служители отговарят за 68 осъдени, в "Белене" 24 тъмничари бдят над 498 затворници, при дневната смяна в затвора в Бургас 17 служители охраняват 524 лишени от свобода, а при нощната - 15. В общежитие "Житарово" 4 тъмничари пазят 118 затворници, в Разделна съотношението е 8 души охранителен състав към 156 лишени от свобода.

На 24-часово дежурство в Самораново има по двама служители при близо 80 лишени от свобода. Проверката там установила и липса на система за охрана. Нямало паник бутони, свързани с дежурната част на затвора. "Така при възникване на кризисна ситуация не може да се реагира адекватно", посочват от държавното обвинение.

Въпреки критиките от прокуратурата признават, че проверяващите са установили и "много добра организация" на работата на надзорно-охранителния състав и затворническата администрация. Служителите на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията” (ГДИН) познават много добре задълженията си и полагат максимални усилия за изпълнението им, не поощряват излишно лишените от свобода с "домашен отпуск” и са положени значителни усилия за техническото обезпечаване на охраната на затворите. В съобщението се уточнява още, че препоръките, дадени от прокуратурата за Софийския затвор, са били изпълнени "изцяло".