Адмирал Спасов има кормчия за кораба си - Мехди Бурабия

Спорт

17-08-2015, 11:41

Снимка:

© Varnautre.bg | Ивайло Борисов

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Кажи ми какви са ти халфовете за да ти кажа какъв е отборът ти

Кажи ми какви са ти халфовете за да ти кажа какъв е отборът ти, гласи една крилата фраза. Ако зададем в момента този въпрос на някои привърженик на Черно море, то със сигурност ще видим един широко усмихнат човек. След което навярно ще последва дълга реч за полузащитната линия на тима и приноса й за историческото спечелване на Купата и Суперкупата на България. В момента треньорът Никола Спасов притежава наистина отличен набор от полузащитници. Цели 12 на брой, ако броим и фланговите играчи. И макар бройката да е внушителна, нито един от тях не изглежда излишен. Всеки притежава определени качества, които го отличават от другите, а заедно се допълват на терена. Един е боец като Марк Клок, друг е енергичен като Стенио, трети внася спокойствие като Тодор Паланков, а четвърти носи креативност като Марчин Буркхард. Спасов никога не е криел афинитета си към халфовете. "Винаги съм смятал, че креативните полузащитници са важните в един отбор", каза специалистът наскоро. Още в първия му период на "Тича" той се упова именно на халфовата линия в търсене на успеха. Събра Милен Петков, Атанас Борносузов, Даниел Георгиев, Йордан Юруков, Георги Илиев и Сашо Александров и направи от Черно море водещ отбор. Сега до този момент липсваше само човек като Кривия. С неизчерпаема футболна фантазия. По всичко изглежда обаче, че този човек вече е намерен. Адмирал Спасов има кормчия за кораба си. И той се казва Мехди Бурабия, пише Тема Спорт.

Французинът от марокански произход, който дойде като свободен агент от Локомотив Пловдив, е най-голямото попадение в лятната селекция на моряците. Приспособи се изключително бързо към състава и от началото на сезона е най-добрия играч на тима. Присъствието му на терена в момента е от фундаментално значение за Черно море и това ясно си пролича срещу Левски. Тогава липсваше заради наказание, а варненци не успяха да изработят нито една стойностна голова атака. Бурабия притежава страхотна техника, благодарение на която може да преодолее едновременно няколко противникови състезатели. Играта му с топката е като флирт, в който доминират финеса и елегантността. Умело разчита случващото се на терена, а погледът му върху събитията му позволяват да избере най-полезния ход за развитието на атаката. Голът срещу Лудогорец в сряда пък си беше чиста проба майсторство. Логично изниква и въпросът как подобен футболист е стигнал до родната А група?

Всъщност, присъствието на Бурабия в Черно море в момента се дължи най-вече на лоши стечения на обстоятелствата за французина в досегашната му кариера. При малко повече късмет, сега той навярно можеше да бъде в някой отбор от Лига 1, че и в още по-класно първенство. Преди 6 години халфът е смятан за един от големите таланти във френския футбол. Когато е едва на 18 подписва договор с Гренобъл, който по това време е част от френския елит. Първоначално започва във втория отбор, но след силни изяви бързо впечатлява наставника Мехмед Баждаревич (сега начело на Босна). Дебютира в Лига 1 на 7 ноември 2009 г. при гостуване на Монако, след това играе и срещу Марсилия, но в края на сезона тимът му изпада. В следващата кампания, вече в Лига 2, Бурабия стартира като основен футболист, преди да започне серия от контузии. Успоредно с това Гренобъл изпада и във финансова криза. През зимата на 2011 г. няколко клуба искат да вземат Мехди. Най-настоятелен е шампионът на Алжир МС Алжер, воден от французина Ален Мишел, но от Гренобъл не го пускат. През лятото става свободен агент и макар не напълно възстановен, изкарва проби в английския Лестър. Впечатлява с качествата си светило в професията като Свен-Горан Ериксон, но заради функционалното му състояние до договор не се стига. След това изкарва тестове и в Реймс, на които получава нова тежка травма. Започва дълго двугодишно възстановяване, в което Бурабия търси решение на здравословните си проблеми дори при лекаря на Байерн Мюнхен. Продължителното време извън терена обаче не убива любовта му към футбола. Няма как да е друго яче, тъй като произлиза от футболно семейство и от рано е закърмен с играта. Двамата му по-големи братя също са футболисти – Рашид (30 г.) е бивш играч на белгийския Лиерс, а в момента е част от Ваасланд-Беверен, а Нордин (29 г.) носи екипа на четвъртодивизионния френски Саре-Юнион.

В крайна сметка през 2013 г. Мехди успява да се пребори с травмите и си спечелва място във втория тим на Лил. Там повъзвръща формата си, налага се като титуляр, а през тази зима търси ново предизвикателство – в България. През пролетта Бурабия загатна за качествата си в Локомотив Пловдив. След края на кампанията дори бе спряган от различни френски медии за втория състав на ПСЖ, но в крайна сметка се озова в Черно море. По всичко изглежда за добро – както за него, така и за моряците. Ако продължава в същия дух и се опази от контузии, нищо чудно варненския клуб да се окаже трамплин за Бурабия. Той все още е само на 24 години и може да мечтае за сериозна кариера, напук на нещастията сполетяли го дотук.