Очакват се рекордно малко бебета през тази година

Животът

17-08-2015, 08:18

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Без да знаят за последствията 40 на сто от българските майки раждат със секцио

40% от майките раждат със секцио, като в частните болници този дял скача. Тези данни изнесоха вчера представители на неправителствени организации. "Това е животоспасяваща операция, не може такъв процент от ражданията да са застрашени, което ни навява на мисълта, че самите жени избират този начин и не са информирани за последствията за тяхното здраве и това на децата им", коментира Нели Мутафова, заместник-председател на Сдружение "Родилница". По думите й вече се знае, че при децата, родени с Цезарово сечение, има по-голяма вероятност от респираторни заболявания в ранна възраст и автоимунни - в зряла. Липсва превенция на усложненията и недоносеността на бебетата, коментира и Миглена Делчева, управител на фондация "Родители за родители".

Женската консултация по думите й трае около 15 минути. Половината от времето обаче преминава в попълване на документация и така за майката остават реално 7 минути. Според Делчева трябва да се обърне внимание и на следродилната депресия, която се развива между 2 и 8 седмица след появата на бебето и може да има тежки последици, но не е предвидена грижа за майката.

Раждането се осигурява от НЗОК, но никой не си задавал въпроса какво е качеството, което жените получават. "Майките и бебетата не получават грижите, които трябва", категорична бе Делчева.

От началото на годината раждаемостта е паднала с 2 на сто в София и с повече от 27% във Видин, спрямо миналата година, отчетоха още НПО-тата. И посочиха, че се очакват рекордно малко бебета за годината. Министерството на здравеопазването е предприело обаче и положителни стъпки. Като пример организациите посочиха разследването на ИА "Медицински одит" в една част от родилните отделения в страната и Стратегията за подобряване на майчиното и детско здравеопазване. В България обаче липсвало сътрудничество между неправителствения сектор и здравното ведомство.

Дори най-богатите държави имат проблем с качеството на медицинска помощ по време на раждане, коментира и Елена Атева, правен координатор за Източна Европа на Human Rightsin Childbirth. През последните 5-6 години се наблюдава международно движение за подобряване на грижите по време на раждане. Изследователи, лекари, акушерки, активисти и юристи се обединяват за решаването на този проблем. Международната федерация по акушерство и гинекология също излязла с препоръка, фокусирана върху това „болниците да станат приятели на майката и бебето”.