Още една столетница във Варна празнува рожден ден

Баба Надка: Царски живях

Царски живях. Така столетницата Надежда Христова, която е родена във Варна и живее в район "Младост", описа живота си. 100 години тя навърши вчера. Специален гост в дома й беше и кметът Христо Христов, който й подари икона на Света Богородица. 
Баба Надка има един син и една внучка, която живее в Америка. Била е шивачка, работила е дълги години на село, както и в бившия завод "Дружба". И до днес не излиза навън без прическа. Не ходи с бастун, за да не я помислят за стара. "Карам се на жените, които не се обличат добре и излизат навън на улицата по чехли", споделя тя. 


Част от рецептата й за дълголетие е, че пие по половин чашка домашно червено вино със сода на обед и вечер. "Пие повече вино, от колкото мляко", шеговито допълват роднините й. Другата тайна е, че всеки път хапва по един домат преди основните хранения. 
След споделеното за живота и виното, за вечните ценности, за труда, за вярата и надеждата, пожеланията да е здрава, все така чаровна, с бодър дух, обичана и обградена с любов и внимание, кметът й обеща още един подарък - розови домати от неговата градина, която сам обработва. И обещанието днес беше изпълнено.

Баба Надка е поредната жена от Варненско, която празнува 100-годишнина. В началото на юни баба Велика, която съшо живее в "Младост" навърши 100 години. Преди по-малко от месец 100-годишен юбилей отпразнува и баба Марина от Вълчи дол.