Армията продава автопарка си от соца

Парите

14-08-2015, 07:21

Снимка:

Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Складовете превърнати в антиквариат, милиони потъват за охрана на стара техника

Целият автопарк на родната армия от времето на соца е обявен за продан. Във военните бази купувачи чакат какви ли не соцвозила, събуждащи спомени от преди десетилетия. На тезгяха са извадени камиони Зил, ГАЗ-63, Ифа, Камаз, Роман, ЯАЗ, Прага и гордостта на съветската армия КРАЗ 255Б. Продават се дори произведени в Петербургския завод трактори Кировец К-701-модел от 1975 година, както и булдозери, електрокари, 12-тонен валяк Дира, както и многофункционална верижна машина за разчистване на пътища ВАЗ БАТ-М, която съчетава снегорин и кран в едно. Мераклиите да се сдобият с ретро машина на соцблока могат да си сглобят цял Москвич или УАЗ, за каквито МО е съхранило скоростни кутии и дори двигатели.
Оказва се, че освен от стотици имоти с отпаднала необходимост, армията не може да се отърве и от ненужната си техника от годините на соца. Във военните складове отдавна събират прах какви ли не атрибути, българско и съветско производство, въпреки че МО иска да ги продаде на символични цени.

В дългия списък, публикуван на сайта на министерството, който съдържа цели 150 000 позиции, фигурират всевъзможни зидаро-строителни и дърводелски подръчни средства и инструменти - от тесли, шпакли, ролетки, колички за извозване на строителни материали, кофи и гумени ботуши до горелки, електрожени, помпи за вода "Мир" и моторни триони "Дружба 4" - модел от преди 1990 година. На тезгяха е изваден целият арсенал на закритите строителни войски. Складовете на МО очевидно са се превърнали в своеобразен антикварен мол, в който сякаш е изложена цялата продукция на соцблока. В тях купувачи чакат още фотоапарати "ФЕД Микрон" и "Зенит", пишещи машини "Хеброс", телевизори "Мизия", "София", "Рубин" и "Електрон", телефонни апарати с шайба, кинокамери "Кварц", калкулатори "Елка", сметачни машини "Електроника", компютри "Правец 8" и "Правец 16", черно-бели монитори, радиоточки, гъвкави антени "Куликов", старинно пиано, грамофони "Акорд", култовите радиоприемници ВЕФ 206, както и "Весна", "Мелодия", "Елица" "Симфония" и "Романс", експометър "Ленинград-6" и ръчни сирени.

За колекционерите на антики МО е заделило дори учебници за психология на труда и за теглене на МПС и роботи ръка модел "Робко-01", които се произвеждаха някога в завода за медицинска техника в София. За разлика от масата преди десетилетия армейците явно са се радвали обаче и на западна техника, от която сега искат да се отърват. Войската продава например японски касетофони "Акай" и германски фотоапарати "Лайка", ретро камера, на която марка неотдавна счупи рекордите за продажби, като бе изтъргувана за 2 млн. евро.

Армията признава като проблем, че трябва да се грижи за съхранението на вече ненужните й вещи, от които е трупала огромни количества преди да бъде свита от 200 000 на 25 000 щика след десетоноемврийските събития, и да се преориентира към натовското оборудване. МО харчи годишно около 10 млн. лв. за частна охрана на имотите си с отпаднала необходимост, а голяма част от техниката е складирана именно в закрити вече казарми. В тях войската трябва да опазва десетки хиляди калъфи за кирки и стотици хиляди фенерчета, сапуни, носни кърпички, куфарчета за документи, мешки, ръчни машинки за подстригване, бръснарски столове, одеяла, маратонки и кецове за борба, саба и галоши, ски обувки на позабравената вече марка "Младост", ски "Пампорово" и "Пирин", панталони, ризи, сака, якета, пижами, потници и гащи, ръкавици и дори заменените от чорапи прословути партенки, от които се съхраняват цели 160 000 бройки.

До тях прашасват и мебели и готварски пособия. Така например в складовите райони в Тученица, Пордим и Враца има купища картофобелачки и електрически скари, а в Разград са складирани печки "Мечта" и "Раховец", кафе машини "Плевен-2", както и близо 2000 буркана за зимнина, които трябва да бъдат изтъргувани чрез Софийската стокова борса. Военните са обявили за продажба чрез търг и складиран в Божурище "психометър", като явно са имали предвид психрометър за измерване на влагата.

Мегаагенцията под шапката на МО "Снабдяване и търговия" обяви за продан неотдавна цял боен кораб - пенсионирания през 2012 година 40-метров ракетен катер "Гръм", както и автомати "Калашников", картечници, пистолети, снаряди, ремаркета и танкове Т-55 и Т-72. В дългия списък с ненужно снаряжение и оборудване на МО, с което може да бъде въоръжена до зъби цяла войска, фигурират също така гаубици, зенитни установки, съветски БТР-и "Чайка" и бронежилетки "Визит", каски, надуваеми лодки, буксирно моторни катери БМК-130 и палатки, сред които дори "Генералска".