Затварят всички домове за деца с увреждания

Животът

14-08-2015, 07:13

Снимка:

Varnautre.bg/ архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Общият брой на хлапетата, на които предстои да се търси нов дом, са 980

До края на годината трябва да бъдат затворени всички интернати за деца с увреждания и на тяхно място да заработят нови центрове от семеен тип. Агенцията за социално подпомагане вече е закрила 11 от домовете за деца с увреждания. До края на годината остава да бъдат закрити останалите 11, в които в момента има общо 75 обитатели, от които 49 са младежи, съобщиха от АСП.

Реформата в грижата към изоставените деца започна през 2010 г. Целта й е всички хлапета да бъдат изведени от старите институции и настанени в приемни семейства или жилища, в които условията за живот са близки до семейната среда. Там, където е възможно, някои от децата се връщат при биологичните им родители или биват осиновявани.

Приоритетно процесът започна с домовете за деца с увреждания и тези за най-малките от 0 до 3 г. В 27-те интерната за бебета все още има 848 дечица. За 8 от тях тече процедура по закриване.

Следващата стъпка в реформата е закриването на останалите сиропиталища за деца лишени от родителска грижа. През 2010 г. броят им е бил 72, като до момента 34 вече са закрити. Общият брой на хлапетата, на които предстои да се търси нов дом, са 980.