Арт творби посрещат пътници на жп-гарата

Варна Лайф

13-08-2015, 15:58

Снимка:

Организаторите

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Акцията "Коловоз 2" е по повод Деня на Варна

Две нестандартни изложби ще бъдат открити на жп гарата навръх Деня на Варна. Арт акцията "Коловоз 2" е съвместна инициатива на Градската художествена галерия "Борис Георгиев" и младежката група "Аморфа", която цели да насочи вниманието на гражданите към интересните пространства в морската столица. Творбите ще бъдат подредени в открити и закрити пространства в гарата и така ще могат да бъдат видени от пристигащите и заминаващи пътници. Организаторите очакват на културното събитието и граждани, любопитни да посетят по различна причина добре познатото пространство, което свързват само с пътуване.

Със селекция от своя фонд галерията ще представи "Нашите хора" – изложба политически плакати на проф. Александър Поплилов, маркирайки културната и физическа реалност на едно време, което продължава да напомня за себе си в пространствата на града. Тематично свързана с трансформацията на средата, Аморфа ще представи принтове на фрагменти от мащабни проекти градско изкуство, обединени под заглавието "Градски стени: Revisited", включващи работи на едни от най-добрите сред тези артисти в страната, между които Dilom, Esteo, Fars, Mouse, Nasimo, Rate, Satone, Shione, Xpome, 140 Идеи, Pyrotechnix Crew, Sunshiners, Ина Валентинова, Йенс Бесер включително в реализирани фасадни проекти във Варна.

За Градската галерия това е важна стъпка извън нейното традиционно пространство в центъра на града към динамичната градска среда, където работите на твореца срещат далеч по-разнообразни публики и реакции. Със събитието младежите ще отбележат и предхождащия празника на града Международен ден на младите хора, 12 август, който тази година е посветен на активното участие на младите хора в гражданските процеси.

За младежите жп гарата е знаково градско пространство, маркиращо отправната точка за много млади варненци, напускащи временно или трайно града и страната. Акция "Коловоз 2 – изкуство в градска среда" ще посреща пътници и посетители между 17 и 21 ч. в Деня на Варна.