Графиците за отпуските се заменят с уведомления

Животът

13-08-2015, 07:53

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Въпреки заканите на бизнеса да даде наредбата за почивките в съда, кабинетът я прие

Фирмите вече няма да изготвят график за отпуските на служителите си всяка година. Задължението обаче се заменя с ново - до края на януари всяка година всеки един служител трябва да бъде писмено уведомен за това колко дни почивка има да ползва през годината, както и колко стар отпуск му се е натрупал. Това ново изискване бе въведено с мотива, че така ще се гарантират правата на работниците за платен отпуск, защото въпреки желанието на социалното ведомство ГЕРБ се наложи и запази двете години давност на почивките. Графикът също бе въведен от първия кабинет на Бойко Борисов с подобни мотиви, но и заради стотиците неизползвани дни в администрацията, които при съкращения ще струват много пари. Те останаха, защото съдът отмени влизането на давността със задна дата. Вчера кабинетът прие измененията в наредбата за отпуските, които отразяват промените в Кодекса на труда. 

Бизнесът се закани да даде текстовете в съда заради задължението да се уведомява всеки служител, което работодателите определиха като "екопрестъпление". Социалният министър Ивайло Калфин обаче каза, че никъде не пишело, че уведомленията трябва да са на хартия. Не е ясно обаче тогава как ще се доказва, че служителят е видял документа.

Според новите правила работодателят ще пуска подчинените си в отпуск с писмена заповед. Ако служителите искат да отложат почивката си за догодина, ще трябва да го правят също писмено. Въпреки това от социалното министерство поясниха, че ако това не е сторено, дните няма да изгарят. Те ще важат до 2 години, но тази "формалност" се правела, за да е по-лесно на инспекцията по труда да следи за правата на хората, обясниха подчинените на Калфин. Служителят има право да излезе сам в отпуск, дори и ако работодателят му не го пуска, ако го уведоми 14 дни предварително. Шефът също може да даде почивка на работниците си без тяхно съгласие по производствени причини - например няма поръчки за повече от пет дни или ако цялата фирма излиза в отпуск. Третият случай е, ако работодателят отправи писмена покана служителят да излезе в отпуск, но той откаже.

Еднодневните трудови договори за работниците в земеделието няма да водят до загуба на получаваните от хората социални помощи, енергийни помощи и др. Това приеха министрите с промяната в правилника за Закона за социално подпомагане. В края на миналата седмица Калфин се похвали в социалната мрежа, че за три седмици са сключени близо 5000 еднодневни договора, като само в Търговище са 1369. "Проверките на ГИТ също имат принос", коментира министърът. Инспекцията по труда започна масирани проверки на заетите в селското стопанство.