Почивките поскъпнаха с 13% за месец

Туризъм

13-08-2015, 07:40

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

За най-бедните български домакинства, за които се смята т.нар. малка потребителска кошница, месечната инфлация е минус 0,7%.

В разгара на лятото почивките поскъпнаха с над 13 на сто и то само в рамките на един месец - юли. Това става ясно от последните данни на Националния статистически институт (НСИ) за инфлацията. Според тях този скок е регистриран при комплексните услуги за почивка и туристически пътувания, а услуги по краткосрочно настаняване са поскъпнали с 8,9 на сто.

Като цяло за животът у нас обаче, от НСИ отчитат, че той е поевтинял през юли – с 0,2 на сто спрямо юни. Нещо повече, след четири месеца с инфлация на годишна база, през юли икономиката ни пак изпадна в дефлация, показват още статистическите данни. Намалението на потребителските цени през този юли в сравнение със същия месец на
миналата година е с пак с 0,2 на сто.

За най-бедните български домакинства, за които се смята т.нар. малка потребителска кошница, месечната инфлация е минус 0,7%. Изчислено по методиката на Евростат през юли у нас се отчита още по-голяма годишна дефлация – 1 на сто. На месечна база през юли спрямо юни обаче по същата методика се регистрира инфлация от 0,2 на сто.
Само през юли храните, които имат една трета дял от потребителската кошница, са поевтинели с 1%. Следващо перо по тежест (над 16%) е поддръжката на жилището – наеми и всички режийни разходи. За него също се отчита намаление на цените, макар и само с 0,2%.

Сезонните разпродаждби пък са отговорни за месечно поевтиняване с 2,7% при дрехите и обувките. Те формират 4,6% от потребителската кошница. С над 6% дял са здравните услуги, които според НСИ са поевтинели с 0,4% през юли в сравнение с юни. Транспортът обаче, чието тегло е 9 на сто е поскъпнал с 0,6% за месец. Най-голямото увеличение е за развлекателните услуги и тези в сферата на културата – с 4,5 на сто. При ресторантските и хотелските услуги се отчита скок от 0,8 на сто.

При храните най-големият спад на цените – с над 32% е при прасковите и кайсиите, следван от този при картофите (19,3%) и доматите (14%). Най-много през месеца са поскъпнали краставиците (4,4%). Това вероятно се дължи на
по-лошата реколта която отчитат стопаните.

В групата на нехранителните стоки няма двуцифрени намаления на цените. Там най-големият спад е при цените на парното и топлата вода – с 6,1%. От 1 юли Комисията за енергийно и водно регулиране намали тарифите на топлофикациите с между 1 и 20 на сто в различните градове на страната. С под 1 на сто през юли са поевтинели дизелът, пропан-бутанът и метанът. За сметка на това най-масовият бензин е скочил с 1%.