Юни се оказа черен за българския туризъм

Приходите са намалели с 12%, нощувките - с 15 на сто

Мрачните прогнози за отлив на туристи и труден летен сезон се потвърждават. Юни се оказа черен за хотелиерите - нощувките са с 14.7% по-малко в сравнение със същия месец на миналата година, а приходите на "местата за настаняване" са паднали 12 на сто, показват данните на Националния статистически институт, публикувани вчера. Особено драматично е падането на доверието към тризвездните хотели в България - броят на гостите им се е свил с една четвърт.

Заетостта на леглата в хотели, мотели, къмпинги, хижи и др. е била едва 38% - с 6% по-малко спрямо юни 2014 г. Това се случва на фона на все повече обекти - местата за настаняване са се увеличили с 2.6 на сто за година. Броят на стаите е 123 500, а на леглата - 269 100. Общо към 3 млн. нощувки са регистрирани през юни. В България има регистрирани 2731 туристически обекта с повече от 10 легла.

От данните на НСИ става ясно още, че като брой туристите не са намалели драстично - спадът е само с 2.7% в сравнение със същия месец на 2014 г., но изглежда почиващи и екскурзианти за скъсили масово дните за престой и гледат да не харчат много. Според наблюдатели на пазара една от причините е, че през последните години много български семейства разделят летния си отпуск и съчетават море или планина в България с плаж в съседните Турция или Гърция.

Статистиката разкрива, че расте приносът на българските туристи към приходите на хотелите - нашите летовници са похарчили с 4.5% повече в сравнение с миналото лято, докато при чужденците има сериозен спад - с 15.8%.

Според шефа на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, за да се обърне тенденцията на спадащи показатели в сектора, трябва браншът и инвеститорите да се насочат към по-широка гама услуги и да излязат от традиционната представа за нощувка в хотел. Той препоръчва да се организират кинопрожекции на открито, оперни и театрални представления както за деца, така и за възрастни. Вече има такава практика в някои хотели - през зимата в един от столичните четиризвездни хотели всяка неделя има театър за деца, а през лятото в един от голфкомплексите може да се послушат оперни изпълнения.