Синдикат плаши с протести заради ограничени места за таксита

Мисия Варна

11-08-2015, 14:15

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Пред Катедралата ще има и обособени места за туристически автобуси

Представителите на независимия транспортен синдикат "Авто 94" са готови да протестират заради ограничени места на стоянките за таксита. Недоволството им е предизвикано от решение на кмета на Варна, според което на стоянката пред Катедралата например могат да спират не повече от 14 жълти коли.

Не може в средата на сезона да се отнема тази услуга. Не може и да се лишават таксиметровите водачи от правото им да работят, възмути се председателят на синдиката Димчо Иванов. Според него кметското решение противоречи на закона, тъй като броят на стоянките за таксита, както и местоположението им се определят с решение на Общинския съвет, а последното гласувано не е променяно. Иванов изрази недоумение и от вида на знака, който е поставен в момента на пиацата (виж снимката), какъвто по думите му в нормативната база не съществувал.

Председателят на синдиката разкри пред медиите, че заместникът-кметът Тодор Иванов е поискал среща с него, която обаче той отклонил. Относно промяната, заместникът на Иван Портних обяснил, че се налага с оглед проекта за високоскоростен път, който да минава пред Катедралата. Апелираме стоянките да бъдат възстановени в досегашния си вид. Ако това не се случи точно преди изборите ще организираме едноседмичен протест, закани се Димчо Иванов.

Междувременно от общината заявиха, че няма намерения за закриване на стоянки, а промените касаят само осигуряване на ред и достатъчно места за паркиране. По време на среща с представители на таксиметровите фирми е подкрепена идеята пред Катедралата освен стоянки за таксита да има и обособени места за туристически автобуси, за да могат гостите на града да имат лесен достъп до най-големия православен храм във Варна, съобщават от общината.

Освен това представителите на таксиметровия бранш могат да направят предложение за алтернативни пиаци. Браншът ще може да присъства и на заседанията на Комисията за безопасност на движението.